петък, 18 май 2012 г.

ЗЛАТНИЯТ ПРАХ НАД ЗАБРАВАТА: 130 години ОУ „Отец Паисий” – село Добротица



През 2011 г. денят на братята Кири и Методий - 11 май, не бе просто един пролетен ден, който за поредна година бе ден, определен за патронен празник на учебното заведение в село Добротица. Педагогическата колегия и учениците от Основно училище „Отец Паисий” имахме свой празник, с който постигнахме кулминацията на проявите, посветени на 130-та годишнина на нашето основно училище, дало четмо и писмо на децата от селата Добротица, Любен, Босна и Ирник. През 1882 година в село Добротица било съградено българско школо, тухла по тухла, темел над темел. Съграждана е историята на тукашната българщина под патрона на преподобния отец, наречен Паисий Хилендарски. Много писаха за него и много българи се прекланяха и прекланят пред труда му. Днес в училищния делник и празник на тях-големите и недостижимите, великите и гордите посветихме своят патронен празник „Златният прах на забравата”.  Ето защо с дълбоко уважение скланяме глава пред паметта на Паисий, който е патрон на нашето училище. В него вече 130 години учат поколения българи, които, водени от посланието на неговата История, славят България по света. Вече 130 години това училище възпитава достойни синовe и дъщери на своя народ. И нищо, че сме от малък народ, имаме с какво да се гордеем, защото знаем, че титани като Паисий правят народите велики.
Пожълтяха страниците на летописната книга, размазано ни гледат от фотографиите нашите праотци, списъкът на малките азбукарчета всяка година увеличава голямото семейство на основно училище „Отец Паисий”. През призмата на поетичното слово се докоснахме до славата на клисурци и московци вдигнали байраци в името на свободата, докоснахме се до това, което днес историята ревностно пази между редовете си, но сърцата го чувстват. Със словото в стиха и драмата, с музиката в песента и танца направихме  празника вълнуващ и красив. На празничния концерт, организиран в духа на българската възрожденска драматизация, присъстваха 20 бивши учители от училището. Техните бели коси напомняха на настоящите учители, че пътят на педагога не е лек , но носи много детска радост и удовлетворение. Малките актьори пресъздадоха една отминала епоха на сцената на читалището в село  Добротица и представиха първа глава от романа „Под игото“.  Наред с драматизацията с високо самочувствието децата представиха в нов прочит и 20-те оди от „Епопея на забравените“. Те повярваха в своите възможности и творчески заложби.
Празненството бе уважено от общинското ръководство в лицето на  зам.-кмета-Елисавета Кърова и от председателя на Общинския съвет Моазес Мехмед. Гост бе и представителят на РИО на МОН Лъчезар Великов. Получиха се много поздравителни адреси и специално подготвени подаръци: от община Пловдив, кметствата от селата Добротица, Босна, Любен и Ирник, от основните  училища в селата Ситово и.Искра, Средното стопанско учебно заведение в село Ситово, от адвокат Русчева и Иван Антонов. Своите две книги – „Да случиш на живот” и „Налице и наопаки” подари задочно чрез баща си учителя Тодор Георгиев и възпитаникът на училището Йордан Георгиев. Празниците са за това - дълго да бъдат помнени, а гости и участници да съпреживяват станалото, за да да разказва на поколенията след нас училищната летописна книга!
Специално за вестника на Община Ситово: Росица Никова, пом.-директор в ОУ „Отец Паисий”-с. Добротица

Няма коментари:

Публикуване на коментар