сряда, 30 май 2012 г.

Четенето – възможно! 7 акции на неформална група „Диоген”




Интересни и иновативни акции за събуждане на интереса към четенето ще бъдат реализирани в началото на м. юни в Силистра по проект „Четенето - възможно!”. Проектът е  н неформална група „Диоген” и има за цел да насочи вниманието на обществеността към проблема за грамотността и понижения читателски интерес сред все по-голяма част от населението. Финансиран е от Фондация „Работилница за граждански инициативи”, като основен партньор е Регионална библиотека „П. Павлович” – Силистра. В рамките на две седмици по проекта ще бъдат реализирани различни акции за четене като четене от хора на домашни любимци, форум спектакъл „Позитивното четене”, четене на стихове на картини, четене „баба на внуче и внуче на баба”, вечерно крайречно четене, рисунки на асфалт на любима приказка и представяне на брайловото писмо и основите в жестомимичния превод. Освен този иновативен подход за представяне на четенето проектът включва и летни игротеки по четене, издаване на сборник с игри за четене в и извън библиотеката и представяне на постоянна фотографска изложба с най – интересните моменти от проекта. Целта е да бъдат обхванати най-широк кръг от хора, за да се популяризира идеята за привлекателността на четенето, търсенето на литература, и възпитаване на потребността от четене в младите хора и привличането им към библиотеките.
В програмата:
1 юни, 16.00 часа, акция 1: „Нарисувай ми приказка!” – рисунки по асфалт на любима приказка. Място: Дунавски парк/ втори шадраван, срещу Дървения град/.
4.06.2012 – 16.30 часа, акция 2: „Аз рисувам с думи” - четене на любими стихове пред творби в Художествената галерия. Място: Градска художествена галерия – Силистра.
6.06.2012 – 15.30 часа, акция 3: „Четене на домашен любимец” – четене на български и английски на домашни любимци. Място: Алеята пред РБ ‘П. Павлович” – Силистра
7.06.2012 – 16.00 часа, акция 4: Среща с Брайл и жестомимиката  –  представяне на брайлово писмо и езика на жестомимиката. Място: Зала „Диоген Вичев”, РБ „П. Павлович”
7.06.2012 – 17.00 часа, акция 5: Форум - спектакъл „Позитивното четене” – с участието на публика и млади творци. Място: Зала „Диоген Вичев”, РБ „П. Павлович”
12.06.2012 –  17.00 часа, акция 6: „Аз обичам да чета!” – четене по възрасти на избрани творби.Място: Дом за възрастни хора – Силистра.
14.06.2012 – 19.30 часа, акция 7: „Да почетем по Дунав” – вечерно речно четене на произведения за Силистра. Място: Моторен кораб „Данубе”

Няма коментари:

Публикуване на коментар