сряда, 9 май 2012 г.

Цветя, слова и сълзи в Деня на Победата и Ден на Европа в Силистра            „Има моменти, в който храбростта и саможертвата не се нуждаят от оценка. Има моменти, когато драматичните събитията от Втората световна война се нуждаят не от анализ, а от памет“,  каза днес (09.05.2012 г.) по време на почетната церемония по повод 67-та годишнина от края на Втората световна война, областният управител Николай Димов. Пред паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк в областния град, той и заместниците му Алтимир Адамов и Тодора Цонева  се поклониха заедно със съгражданите си, пред саможертвеното дело на участниците във войната. 
         В обръщението си към ветераните от Втората световна война, сред които и от 31-ви Силистренски полк, Николай Димов подчерта: „Достойните да бъдат днес сред вас останаха по бойните полета! Затова, има моменти като този, в които е по-ценно да помълчим.  Дори нещо повече – нужно е да помълчим!“. Областният управител изрази увереността си, че в най-скоро време имената на загиналите войни от състава на 31-ви Силистренски пехотен полк „ще заемат достойното си място в „Стената на славата“, която се предвижда да бъде изградена в близост до едноименния паметник. Участници във възпоменателното събитие бяха ветерани от войната, представители на местната и държавна власти, на Областния съюз на ветераните от войните, на съюзите на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Силистра и съседна Румъния, на регионален клуб „Традиция“, ученици. За загиналите във войната бе отслужена заупокойна молитва. Авторски стихове на ученици от ОУ „Отец Паисий“ и музикални изпълнения на вокална група  „Бяло, зелено, червено“ наситиха с тържественост събитието. Приветствия към участниците в него отправиха и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и представители на Съюза на запасните офицери и ветераните от войните от съседна Румъния и председателят на Областния съюз на ветераните д-р Тодор Дюлгеров. С едноминутно мълчание бе почетена паметта и саможертвата на загиналите по бойните полета на Европа.
Десетки силистренци, младежи, представители на държавната и местна власт, на съюза на ветераните, на политически и обществени организации поднесоха венци и цветя пред паметника-символ на смелостта на 31-ви силистренски пехотен полк, заслужено завоювал името си „Железният“. Церемонията бе организирана от Община Силистра, съюзите на ветераните от войните и на офицерите и сержантите от запаса и резерва, със съдействието на Областна администрация-Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар