петък, 18 май 2012 г.

Силистренско участие в поредния медико-медиен семинар в КК "Албена"


Проф. д-р И. Кременски
Центърът по Молекулна медицина към Медицински университет – София,  Националната генетична лаборатория и неправителственатата организация „МОСТ” (Медии, Общество, Семейство, Традиции) организират в курорта АЛБЕНА на 18, 19 и 20 май 2012 г.  11 –та традиционна среща, посветена на предизвикателствата на генните технологии, лечението на заболяванията и ролята на информацията за тях.Поставената от Президента Обама задача е изпълнена. За няколко часа могат да бъдат разчетени всичките 22 000 гени на конкретен човек на цена по-ниска от 1 000 долара. Очакванията са огромни. Всички са съгласни, че геномиката е бъдещето на медицината, но готови ли са хората да посрещнат неочакваните хиляди изненади от „геномното цунами”? Готови ли са лекарите да се справят с огромния поток от нова информация. Стожери на проявата са журналистката Юлия Пискулийска и проф. д-р Иво Кременски от Националната генетична лаборатория.
Актрисата Татяна Лолова - гост на проявата,
редом с Ю. Пискулийска
В началото на 2012 г. британските експерти към министерство на здравето дадоха отговор „Не сме готови”, „Намираме се в началото” и веднага стартираха мащабна Национална програма „Геномика и здравеопазване”. Първата и постоянна задача на програмата е непрекъснато информиране на обществеността, непрекъснато обучение на лекарите, създаване на нова, адекватна инфраструктура, осигуряваща достъп до новите изследвания за всеки нуждаещ се с надеждата, че ще се намери най-вярното лечение, че  пациентът ще получи най-доброто лекарство. И тази година най-известните и водещи журналисти и експерти, с доказан принос в науката,  представители на централната и местната власт ще се срещнат в приятната атмосфера на най-приятния курорт в България – Албена, за да обсъдят значението на информацията и начина, по който тя да бъде поднасяна на потребителя -   болния и неговите близки.
Темата – „Информацията за здравето – Прометей или Франкенщайн” предполага участниците да бъдат информирани: къде сме ние, кои са най-новите постижения на фармацевтичните производители, какви най-съвременни методи са апробирани или ще се наложат в диагностиката и лечението на редките генетични и социално значимите най-чести болести в България. Във форума ще участват видни български специалисти, лектор от Англия, журналисти от София и страната, представители на изпълнителната власт, на парламента. По традиция след  лекциите и кръглата маса (водена от Лили Маринкова), има награждаване на журналисти и тържество, с т.нар. „Шапка на късмета”. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар