четвъртък, 17 май 2012 г.

Книга за основателя на "Ейпъл" във фонда на библиотеката в Силистра


Л. Димиткрова - РБ "П. Павлович" - вляво,
д-р Л. Попова - директор на дирекция "ХД" - вдясно

         По повод Националната библиотечна седмица в РБ „П. Павлович”  бе проведена среща на библиотечни специалисти с д-р Лидия Попова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности” при Община Силистра и с Цветана Игнатова, началник отдел „Култура”. На срещата бе поставен проблемът за липсата на достатъчно средства за дигитализация на краеведския фонд на библиотеката, „който е съкровищницата на региона” - споделят специалисти. Също така и липсата на средства за поддръжка на библиотечния фонд. На срещата бяха споделени и впечатления от работната  среща проведена в Обществена библиотека “Стехан Банулеску”, гр. Слобозия, Румъния, на която бе обменен положителен опит в работата по програма „Глоб@лни - библиотеки” и бяха поставени основите на бъдещо сътрудничество между двете библиотеки. Д-р Попова направи дарение на книгата „Стив Джобс: Единствената официална биография на основателя на Apple” от Уолтър Айзъксън
         Срещи на библиотечни специалисти с представители на община и областта се провеждат всяка година по време на Националната библиотечна седмица, като целта е да се даде гласност на проблемите и постиженията на библиотеките, като център за духовност и култура. С Тодора Цонева - зам.-областен управител на Силистра, бе обсъдена Националната стратегия и програма за опазване и достъпа до книжовното културно наследство в българските библиотеки, а в следобедните часове библиотеката бе домакин на изнесено заседание на Постоянната комисия по „Култура, културно-историческо наследство, вероизповедания и именувания” към Общинския съвет – Силистра.
         На 18  май 2012 г. /петък/ е закриването на Националната библиотечна седмица в Силистра. Програма на РБ „П. Павлович": 10.30 ч. -  „Открита читалня” под „Дървото на Знанието” пред входа на библиотеката; 12.00 ч. - Закриване на Националната библиотечна седмица в зала "Диоген Вичев".

Няма коментари:

Публикуване на коментар