четвъртък, 31 май 2012 г.

Традиционната превантивна инициатива цели ограничаване на предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия с деца и младежи



Акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя” ще се проведе в страната от 1 до 15 юни, съобщи днес на брифинг главен инспектор Радостин Върбанов, началник сектор „Пътна полиция” в ОДМВР-Силистра. Целта на превантивната инициатива, която полицията провежда всяка година в навечерието на ученическата ваканция, е да се сведат до минимум предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия с деца и младежи.
В периода на акцията, както и през цялата лятна ваканция, полицията ще извършва засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност от пътни инциденти, посочи гл.инспектор Върбанов. В действие ще влязат три мобилни системи за заснемане на нарушения, две от които монтирани на необозначени автомобили. Пътните полицаи ще следят за спазване на ограниченията на скоростта, предимството, използването на обезопасителни колани, каски и системи за превозване на деца. Ще се проверява също за управление на двуколесни моторни превозни средства от неправоспособни деца и младежи. При констатиране на такива случаи ще бъдат санкционирани лицата, предоставили управлението на превозното средство на неправоспособен водач, каза гл.инспектор Върбанов. Той представи анализ на пътнотранспортната аварийност с деца и младежи в Силистренска област през миналогодишната лятна ваканция.
В периода 01.06-15.09.2011 г. в областта са станали 7 пътнотранспортни произшествия с деца до 14 години, 4 от които тежки. Ранените деца са 4 – 2 като пешеходци и 2 като велосипедисти. За същия период инцидентите с юноши са 4, като при единственото тежко е загинало 15-годишно момче, пътник в автомобил. От началото на 2012 г. произшествията с деца до 14 г. са 5, а с юноши - 4. Пострадали са 3 деца-пешеходци, 1 младеж–пешеходец и 17-годишен неправоспособен юноша, управлявал лек автомобил.
С превантивна цел по инициатива на сектор „Пътна полиция” и в партньорство с Рекламна агенция „Топ дизайн” са изработени три билборда, които са поставени на възлови места на изходите на Силистра, стана ясно на брифинга. Очаква се също така в близките месеци в града да бъдат монтирани т.нар повдигнати пешеходни пътеки в районите на учебните заведения и в рисковите участъци за ограничаване скоростта на движение на автомобилите.
В заключение гл.инспектор Върбанов призова водачите на 1 юни – Международния ден за закрила на детето, да шофират с включени фарове на къси светлини в знак на съпричастност към опазването на децата като участници в пътното движение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар