четвъртък, 24 май 2012 г.

24 май в Силистра - ехо от празника на площад "Свобода"

         
Обл. управител Н. Димов - вдясно,
вляво - водещият Й. Георгиев
„Днес не честваме! Днес не отбелязваме! Днес не скърбим за героите ни!..На 24 май наистина празнуваме!...Затова нека празнуваме ограмотяването на децата си, които със старание и трепет изписват първите си букви, а ние с вълнение ставаме част от тези техни първи малки победи! Нека празнуваме като горди потомци на народ, който е бил център на книжовността в същата тази Европа, която години наред бленувахме!“. Този емоционален акцент постави днес (24.05.2012 г.) пред силистренци областният управител Николай Димов по време на тържествата за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Събитието на площад  „Свобода“ бе предшествано от мащабно празнично шествие по една от централните улици на града, водено от кмета на общината д-р Юлиян Найденов, областния управител Николай Димов и техните екипи. В него се включиха стотици ученици от всички силистренски училища и гимназии, предвождани от своите отличници, от представителите на местната и държавна власти. На централния градски площад под звуците на химна на България бе изпълнен ритуалът по издигане на националния флаг.
Зад знамето на Силистра - Н. Димов, Ю. Найденов,
Д. Михайлова, И. Лозев, Н. Николов
„Неоспорим исторически факт е, че  стремежът на българския народ към свобода и независимост е неразривно свързан със стремежа му към образование и култура“ подчерта Областният управител в обръщението си към учениците и в подкрепа на думите си припомни: „не случайно Самарското знаме, което е светиня и символ на българското освобождение, е първото българско знаме, на което от едната страна е извезана чудотворната Казанска Богородица а от другата страна – ликовете на светите братя Кирил и Методий“. 
Бъдещите първокласници
Г. Господинова и А. Мораров,
вдясно - водещатта Я. Пецова
„Затова нека празнуваме със самочувствието че и ние сме дали нещо на света – писменост на славянския свят“ посочи Николай Димов и в заключение призова: „дано опазим красотата на този ден като Празник на духовността!“ Своите поздравления към преподавателите, учениците, журналистите и обществениците на Силистра отправи и кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов. Като домакин на тържествените чествания д-р Юлиян Найденов приветства с празнични слова достиженията на силистренските ученици - бъдещето на нашия красив град и изрази признателността си към учителите за тяхната любов към децата, педагогическото им майсторство и неуморно старание! Кметът изказа благодарност и към всички читалищни и културни дейци за съхранението на българската духовност, традиции и богато културно наследство и пожела успешна и достойна реализация на випуск 2012 година. 
            По традиция от трибуната на площад „Свобода“ абитуриенти отличници със сериозни успехи в образованието, тържествено „предадоха щафетата" на бъдещите първокласници, чиито представители тази година бяха Габриела Господинова и  Александър Мораров от ЦДГ „Иглика“. Концерт „Талантите на Силистра“ допълни с 60 песенно-танцови минути празничната атмосфера.



 (По информация на областния и общинския пресцентрове)
            

Няма коментари:

Публикуване на коментар