сряда, 30 май 2012 г.

Назаем от Фейсбук-страницата на Стоянка Димова: силистренската духова музика изпрати похода "По стъпките на Таньо войвода"





            Духова музикая изпрати участниците в похода „По стъпките на Таньо войвода”. Според предварителната информация, стига дъждовете не попречат, в походните изяви ще участват над 30 000 души по покана на организаторите от Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”. 500 ученици от София, Силистра, Тутракан, Исперих, Разград, Търговище, Попово, и Сливен ще преминат през 28 населени места, т.е. ще изминат пътя на четата на Таньо Стоянов Куртев. 
В градовете Тутракан, Исперих, Разград и Попово с местните музеи академик Георги Марков ще проведе семинари на тема: „100 години от Балканската война”. На 2 юни на Керчан баир при с. Априлово, Поповско, пред величествения паметник на войводата ще бъдат обявени резултатите от националния конкурс за есе, стихотворение, мултимедия и рисунка. Конкурсът, посветен на 27-ия поход, се организира съвместно с МОНМ и резултатите от него се обявяват в списание "Път”. Тази година в организацията се включва и Сдружението на българските зъболекари.


2 коментара:

  1. Обичам моя народ и моята родина. Гордея се, че съм роден и живея в страна с древна и велика история..Вече сме 2016 година-БЪЛГАРИ СМЕ И СЕ ГОРДЕЕМ С ТОВА!
    преди 2 часа ·
    140 години от подвига на четата на Таньо войвода
    Стоян Лазаров Комитски-четник от четата на Таньо войвода
    НЕПОЗНАТИТЕ БЪЛГАРИ
    ПОКЛОН ДОЗЕМИ!
    Стоян Лазаров Комитски
    Опълченец от 5 та дружина ,3 рота,участвувал в боевете и на Шипка и на Шейново.
    Ранен в тези боеве на 28.12.1877 год.
    Приятели искам да Ви разкажа и споделя накратко с Вас за прадядото-Опълченец на наш приятел и член на групата ни.От скромност и по негово искане не цитирам името му.
    Паметник - костница в памет на опълченците от с.Калище,Пернишко участници в Руско-турската освободителна война 1877-1878г.
    Стоян Лазаров Комитски-
    роден 1851 год.с.Калище-починал 12.12.1922 година в с.Ковачевци
    Опълченец от 5 та дружина ,3 рота,участвувал в боевете и на Шипка и на Шейново.Ранен в тези боеве на 28.12.1877 год.
    Бил е също така в легията на Раковски.Участник в Априлското въстание,бил е в четата на Таньо Стоянов Кутев и е имал прозвището Бинкозлията.Не е от село бинкос,както пише борис Илиев.Данни за този велик българин има и в музея на връх Шипка,така и в НИМ.
    Гордея се с този българин и с това,че неговия правнук,член на групата ни е достоен негов наследник и истински българин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ПОКЛОН ПРЕД ТОЗИ ВЕЛИК БЪЛГАРИН! ПОКЛОН ДОЗЕМИ!

      Изтриване