вторник, 24 май 2016 г.

Силистренска презентация на национална археологическа конференция в Стара Загора

http://www.kmeta.bg/
120 археолози от цялата страна ще вземат участие в станалата вече традиционна, 55-та по реда си, Национална археологическа конференция, която ще се проведе в Стара Загора от 25 до 28 май. На този форум ще бъдат връчени пет отличия за най-добри резултати при проучвания на терен през м.г. „Изборът на Стара Загора /Августа Траяна/ като домакин е заради знаковото място на града за археологическото наследство в България.
Районът е с най-високата гъстота на праисторическите могили в цялата Горнотракийска низина, тук са уникалните медни рудници в местността Аибунар, Неолитните жилища, многобройни археологически обекти от тракийския, римския период и Средновековието правят региона един от най-богатите в страната“ обясни доц. Христо Попов, зам. директор на Националния археологически институт с музей при БАН. 
В дневния ред на конференцията са включени 20 доклада за постигнатото през 2015 г. на теми от праисторията до Средновековието, вкл. чрез доклад на проф. Георги Атанасов от РИМ Силистра от проведените разкопки в над 30 обекта в областния град на Крайдунавска Добрдужа. Извън тази тематика е докладът на Сингджоу Лий, професор от Южна Корея, който ще изнесе доклад за праисторията в Югоизточна Азия. Заради забавяне с визите засега не е потвърдено участието на археолози от Иран.
Резултатите от работата на българските археолози през 2015 г. са събрани в сборника „Археологически открития и разкопки“ – 900-странично представително издание на НАИМ при БАН с твърди корици, голям формат, което има и CD-вариант и се следи с жив интерес от специалистите у нас и в чужбина. В него за проучванията си разказват 170 автори – близо 80% от гилдията в страната. Изданието е отпечатано с финансовата подкрепа на Община Стара Загора. То се разпространява в българските музеи, университети и библиотеки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар