сряда, 18 май 2016 г.

Два големи фолклорна концерта в Силистра в навечерието на 24 май

В рамките на една седмица през м. май при пълни салони в Драматичен театър Силистра бяха проведени два големи фолклорни концерта във връзка с юбилеите на едно читалище - 50 години на Народно читалище "Св. св. Кирил и Методий" - кв. "Гагарин" - град Силистра, както и 25-годишнината на Танцовия състав "Ритъм", който е към него; и 50-годишния юбилей на Ансамбъла за народни песни и танци "Силистра" към Народно читалище "Доростол".

Какво казаха в емисии на Радио "Силистра" ръководителите на двете формации?

Тихомир Лефтеров, главен художествен ръководител на АНТП „Силистра“: „В програма близо 2 часа се постарахме в блок програма да съчетаем танци, инструментали и песни от репертоара на досегашни ръководители, както и по-нови постановки, съобразени със съвременните потребности на зрителите. В момента самодейците танцьори са близо 40 души, но по принцип няма постоянен брой на изпълнителите. Юбилейната изява е планирана предварително и се „стягахме“ през целия сезон, защото „гонехме“ синхрон.

За нас е важна работата в екип – на оркестъра, на хора, на танцьорите – всеки от тях предлага, заедно обсъждаме. Нашата база е в Младежки дом Силистра. Срещаме проблеми от различно естество, но благодарение на читалищното настоятелство на НЧ „Доростол“ успяваме да ги решаваме. Част от нашите самодейци Имаме певец и няколко танцьори с дипломи, но не работят по специалността – някои са учители, други работят като таксиметрови шофьори.

Все по-малко са тези, които отиват да учат за хореографи и за специалисти в сферата на фолклора. Не се поддържат културните институции достатъчно от държавата, поради което състоянието им не привлича в тях на работа младите хора. След юбилей на 29 май имаме концерт в Грънчарово. Поканени сме и за турнета в чужбина, но търсим средства, за да ги удовлетворим.

В годините имаме награди от различни фестивали и конкурси. Един от големите проблеми на ансамбъла е шиенето на нови костюми, защото няма пари. Работим по нови постановки, за които трябват нови дрехи. Вслушваме се и с вкуса на публиката.“

Росен Атанасов, председател на НЧ „Св. св. Кирил и Методий“ и ръководител на Ансамбъл „Ритъм“: „За юбилея подготвихме богата програма, вкл. много нови неща, в комбинация с Балет „Б-2“ с р-л Боряна Ксьосева и Музикална студия „ДО РЕ МИ“ с р-л Бонка Скорчелиева. Подготвяхме се в продължение на няколко месеца, защото сглобихме нови постановки и беше необходимо да се правят повече репетиции.

Танцовият състав започнах с 6 души – по три момчета и момичета през 1991 г., а в момента имаме 600 души, заедно с школите в общините Дулово, Главиница и Кайнарджа. Работим с почти всички детски градини в Силистра. Танцьорите ни са от 6 до над 60 г. Поддържаме и клуб за хора, който победи в телевизионното шоу „Надиграй ме“, вкл. във формата „Шампион на шампионите“. С млади пенсионерки работим в Клуб за автентичен фолклор. Големият брой на клубовете създава проблем с базата, която не достига.

В читалището имаме библиотека, чиято литература не е обновявана отдавна. Имаме още клуб за тенис на маса и Екоклуб. Наскоро се върнахме от Турция, където участвахме в деня на детето в Одрин. Предстои ни участие през август в международен фестивал, а догодина – турне в Русия. 

 В Силистра има много талантливи деца, от които 100 участваха в юбилейния концерт. Моята танцова кариера започна в Ансамбъл „Добруджа“, който тогава пътуваше много често в чужбина. Дядо ми е свирил на гайда и на гъдулка. Не е тайна, че добруджанските танци са най-трудни заради своята „лексика“, която е трудна за усвояване, но ако се започне на 3-4 години може да бъде усвоена успешно.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар