понеделник, 30 май 2016 г.

Близо 700 участници в 31-я поход "По стъпите на Таньо войвода"

В началото на изпълнените с патриотични прояви т.нар. Ботеви дни, продължаващи до 2 юни, с участието на областния управител на област Силистра Стоян Бонев и на представители на местните власти в Силистра, Тутракан, Попово и други градове от Добруджа и Лудогорието, в град Тутракан започна най-голямата национална патриотична и туристическа масова проява за ученици, дело на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” с председател д-р Анатолий Кънев.
Сдружението е организатор на 31-я национален поход „По стъпките на четата на Таньо войвода” (30 май - 2 юни 2016 г.), заедно с МОН и партньори от различни институции, вкл. областните администрации на Силистра, Разград, Русе и Търговище, както и общини в четирите региона.  
Събитието е под патронажа на Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България, която изпрати специален поздравителен адрес до участниците в похода, част от националния календар на образователното министeрство. Поздравителен адрес бе представен и от народния представител Алтимир Адамов.
Колоездачен екип от състезатели аматьори от Попово, Силистра, Ихтиман и други градове, сред които за пръв път и десетина ученици, са в основата на колоездачна обиколка, съпътстваща похода. Негови научни консултанти са акад. Георги Марков и проф. Христо Матанов. В част от мероприятията на похода ще се включи музикантът Теодосий Спасов.  Тази година постоянните участници са 340, а общо 670 ще стане броят им до последната спирка – Керчан баир, Поповско, преди която са възстановките на две от най-големите сражения на четата.
На практика походът започна в крайдунавския град с откриване пред паметника на Таньо Стоянов – Войводата, където встъпително слово държа кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Поздрав до участниците поднесе областният управител Стоян Бонев. В тържеството участваха заместник областните управители Младен Минчев и Елена Маркова, д-р Мария Димитрова – председател на Общински съвет Силистра, Людмил Веселинов – кмет на община Попово и др.
В тържествен рейд цветя бяха поднесени още на паметниците на Васил Левски, Панайот Хитов, ген. Пантелей Кисельов. Проведен бе първият от няколкото предвидени в програмата прегледи на строевата и маршова песен, като най-добре представилите се блокове бяха наградени с купи и грамоти. Председател на журито бе подполковник Стоян Пейчев. 
На брега на река Дунав край село Пожарево бе възстановката на пристигането на четата с лодки от близкия остров между българския и румънския брегове, а четниците изпълниха ритуала „Клетва“ в духа на традициите, създадени през годините. Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча, създадена в чест на събитието от преди 140 години, свързано с великата епопея на Априлското въстание.
В предварителен план от КПД „Родно Лудогорие“ разпространиха информация за похода, в която се казва: „За легендарния отряд от 200 души на Христо Ботев знае всеки българин. За Таньо войвода и четата му от 28 души знаят само някои от историците, а тя е преминала на 17 май 1876 г. едновременно с Ботевата чета и има значение и съдба, сходни с нейните. Четата на Таньо войвода е организирана по план и идея на Христо Ботев, с цел да се увлекат нови въстанически сили към Западна и Източна Стара планина, а турските сили да се разединят. За изходен пункт на четата бил избран град Олтеница, намиращ се срещу Тутракан от другата страна на река Дунав, а за войвода бил поканен избягалият от Диарбекир сливенски революционер Таньо Стоянов. Походът на четата започна при крайдунавското село Пожарево, Тутраканско, и завършва трагично на Керчан баир, Поповско“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар