сряда, 25 май 2016 г.

В навечерието на екоинициативата „Да изчистим България заедно“

25/5/2016

Наближава поредната екоинициатива „Да изчистим България заедно“, осъществяването на която е в цялата страна на 4 юни т.г. За нея са осигурени над 108 000 чувала и 55 000 чифта ръкавици, които ще бъдат предоставени на общините.
 
Всички материали, инструменти и пособия за почистване ще достигнат до областните и до общинските администрации, както и до доброволците в страната в края на месец май чрез подкрепата на Министерство на околната среда и водите, ЕКОПАК България и Euromaster.
 
Средствата, предвидени от ведомството за обезпечаване на логистиката в общините през 2016 г., са на стойност 103 хил. лева. Транспортираните до депата отпадъци в деня на голямото чистене няма да бъдат облагани с такси.
 
Отскоро талисманът на инициативата, наречен Зеленко Зеленков, лично „инспектира” логистичната подготовка на кампанията. И тази година даренията на материали и услуги за провеждане на инициативата се приемат от Асоциацията на еколозите от общините на България, която като основен партньор на акцията по почистването отговаря за разпределението и подготовката на пратките.
 
С цел обезпечаване на кампанията, Министерството на околната среда и водите осигурява ваучери за гориво - общо 4 338, всеки на стойност 20 лева. Министерството на земеделието и храните е на разположение за техническо обезпечаване и съдействие за почистване на горските и паркови зони.
 
Подробните указания – за доброволци, НПО, общини и партньорите им – на сайта www.daizchistim.bg. Актуална информация може да бъде получавана и на електронна поща след регистрация в секция „Стани приятел“. В секцията „Ти участваш“ е възможно публикуване на снимки от подготовката и провеждането на екоинициативата.
 
Чрез специални електронни формуляри експресно ще се подава и обработва информацията в деня на акцията. Това ще бъдат и коректните данни, които ще бъдат изпратени до световното движение „Let's Do it World“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар