неделя, 22 май 2016 г.

Среща на журналисти и лекари на тема "Здравни и социални практики - Албена 2016"

В курорта "Албена" бе проведена 15-ата национална среща на Фондация МОСТ с председател Юлия Пискулийска с участието на представители на медицинските, академичните, вкл. от БАН, и медийните среди на тема "Здравни и социални практики: предизвикателства 2016" (иновации и практика). В нея участваха журналисти от София, Стара Загора, Велико Търново, Ловеч, Русе, Силистра,Тутракан и други градове.


Както и светила в медицината като проф. Иво Кременски (национален здравен консултант по генетика и консултант към Националната генетична лаборатория), акад. Венко Александров, проф. Маргарита Апостолова, доц. Андрей Андреев, проф. д-р Ивайло Търнев, проф. дтн Иван Недков, проф. Върбан Ганев, доц. д-р Павел Станимиров, проф. Димитър Чаръкчиев, д-р Мари Хачмерян, д-р Теодора Чамова, д-р Нигяр Джафер, която бе модератор на сесиите на срещата и чийто юбилей бе отбелязан тържествено и с уважение, и др.  

Разгледаните теми: състояние на генетичните изследвания в България; сърдечно-съдови заболявания и генетика; изкуството да лекуваш болни с фибромиалгии; наномедицина; настояще и бъдеще на европейските референтни мрежи и центрове по редки болести; съвременни методи за определяне на генетични изменения в туморна тъкан; съвременни аспекти и новости в лечението на множествената склероза; рак на кожата; диабетът и националния регистър; представяне на проект за дистанционно обучение по медицинска генетика България - Италия; успешни политики за преодоляване на проблеми в уязвими общности в областта на здравната превенция и репродуктивното здраве.

За пореден път специален гост на събитието бе актрисата Татяна Лолова, чието присъствие отново създаде респект към събитието и настроение в неговите участници. Музикалното присъствие тази година бе осигурено от китариста Кирил Петков и от перкусиониста от Ирак Саад Аладин. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар