сряда, 25 май 2016 г.

За главата на едно космато чудовище край Силистра

В Силистра от една година насам стана традиция всяка премиера на филм, произведен в крайдунавския град, да бъде посещаван масово от любопитните да видят преди всички новата лента. Като едно време в лятното на кино на Силистра, когато народът отиваше да се здрависа с героя на Гойко Митич – магнетичния сърбин, станал популярен в индианските филми на бившата ГДР. Или да да поплачат за слона – „моя приятел“ от Индия. Е, случваше се от първия ред да се обират и гилзите на поредния партизански екшън, пардон – тогава май го наричаха приключенски филм. Сега в Силистра обикновено се отива на кино сам или в рамките на малка компания, решила да разнообрази скучната провинциална вечер с някой 3D филм или хит, нашумял от многобройните реклами. 

С едно изключение, за което разказва Димитър Пецов: „Традиционно премиерата на новия филм на неформалната група млади творци, ръководена от режисьора Адриан ал Жазар, събра отново тълпи и на 20 май напълни салона на кино „Латона” Силистра. Новата продукция на „Nightmare studio”, което единствено произвежда филми по този холивудски стереотип в нашия град, а вероятно и в България, бе в жанра комедия и се нарича „Приключенията на Спиртозов”. 

Главният герой Вермут Спиртозов, е смел журналист – изследовател на паранормални явления на територията на града ни, и, както подсказва името му, има хронични проблеми с алкохола, предизвикани от среща преди време с неидентифицирано космато чудовище, оказващо се впоследствие другия главен герой на филма.

Тези два персонажа, подкрепени и от други герои – като агенти на ФБР, местни кифли, селяни бракониери и други, движат действието в лентата. Всеки от тях преследва собствени цели, но чрез това се оказва замесен в една грандиозна конспирация. Тя се разкрива в красивите природни местности на Силистра и крепостта „Меджиди табия“, този път заснети  освен от дрон и от самолет (този път със съдействието на летище "Ребус"), което е нововъведението във филма.

Накрая смелият и самоотвержен Спиртозов – в ролята изгряващата млада звезда Севгин Адемов – макар и в силно нетрезво състояние, използващ явно алкохолния концентрат и като допинг, е изправен в неравен двубой с превъзхождащ го противник, когото побеждава. И така доказва, че когато човек си постави нещо за цел, ако е упорит, макар и след известно време, го постига.

Тази философия споделят досега като цяло и участниците в силистренските филми, преодолявайки различни трудности при реализацията на своите проекти през годините, иначе не би било възможно да ги има. Както виждаме обаче невъзможното, като във филма, е възможно и постижимо, стига човек да е упорит и самоотвержен."

Повторната премиера на "Приключенията на Спиртозов" е на 27 май в кино "Латона" от 20,30 ч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар