сряда, 18 май 2016 г.

На храмов празник в село с три сайта в интернет


Фейсбук профил Chernogor Glavinitsa 


На 17 май бе храмовият празник на църквата „Николай Софийски Нови“ в с. Черногор, което има три сайта в интернет, представящо го с история, природа, бит и хора. Енориаши, църковни настоятели и много гости се бяха събрали в църквата, за да отбележат заедно храмовия празник и да влязат в радостта на енорията. 

Службата този път бе проведена от архимандрит Василий, който е част от Троянската света обител, но е родом от с. Черногор, в съслужение със ставрофорен иконом Илия Тонков, архиерейски наместник на Тутраканска духовна околия; протойереите Васил Василев от с. Сокол и Михаил Михайлов от с. Шуменци, както и свещеник Йордан Йорданов от с. Белица.

За молитвеното настроение на присъстващите допринесоха певиците от църковните хорове при храм гр. Тутракан и храм с. Сокол, които с прекрасните си изпълнения затрогнаха сърцата на вярващите. Вдъхновено слово за живота и подвига на св. Вмчк. Николай Софийски Нови произнесе архимандрит Василий, който припомни накратко житието и страданията на светия великомъченик и твърдото му изповядване на Христовата вяра. 

Прочетена бе молитва за здраве и благополучие на цялото село, за плодородие и да го пропускат природните бедствия. Свещеник Йордан, който е служител на църквата в селото, предаде благословението и поздравленията на митрополит Наум Русенски по случай празника, като предаде неговото желание да дойде на следващата църковна служба, която ще се проведе на 4 юни.

На службата присъства и главният ктитор на храма г-н Николай Иванов Николов, без чиято помощ християните на с. Черногор нямаше да имат своята света обител. Празника бе уважен и от кмета на селото Йозджан Юмеров. За всички, дошли да вземат участие в духовното тържество, църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие. Раздаден бе курбан за здраве на всички християни и мюсюлмани уважили празника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар