неделя, 15 май 2016 г.

Хор "Седянка" Силистра с покана за участие в световен шампионат по фолклор


Смесен хор "Седянка" при НЧ "Доростол" Силистра участва в поредното издание на Старопланинския събор "Балкан фолк", съчетан със Седмия национален шампионат по фолклор "Евро фолк", провеждани от 12 май насам в Летен театър Велико Търново с 8 хил. изпълнители от над 400 състава от всички етнографски области на страната.  70 са музикални формации са заявили участието си в състезанието, разделено в 8 различни категории и две възрастови групи. Голямата награда Гран при „Златен Орфей“ и титлата „Абсолютен национален шампион по фолклор” за 2016 г. върви с премия от 1 000 лв.

Лидия Кулева -
диригент на См. хор "Седянка"
с наградите от "Балкан фолк 2016"
Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAФФ, Euro Folk Academy и Община Велико Търново, са организатори на „Балкан фолк“. След лауреатството си в него Смесен хор "Седянка" получи покана за участие в Световния шампионат по фолклор, провеждан от няколко години в градове и курорти по Българското черноморие.

На 21 май Хор "Седянка" ще участва в проявата "Нощ в Художествената галерия", както и в програмата на 24 май на тържеството в Силистра. В процес на подготовка е благотворителен концерт за края на май - началото на юни, тъй като са необходими средства за най-стария читалищен състав в града за негови бъдещи изяви, вкл. на международни фестивали.

Сред намеренията на Народно читалище "Доростол", Смесен хор "Седянка" и Община Силистра е провеждането на пореден Събор на хоровете от крайдунавските страни, какъвто не е имало от доста години, а миналата година се навършиха 115 години от първия събор, което не бе отбелязано с никаква проява.



Няма коментари:

Публикуване на коментар