четвъртък, 26 май 2016 г.

На конференция в Стара Загора бяха отчетени резултати от разкопки в Силистра

С участието на 120 археолози от цялата страна е 55-ата Национална археологическа конференция, провеждаща се  в гр. Стара Загора от 25 до 28 май 2016 г. с участието с доклад на проф. д.и.н. Георги Атанасов от Регионален исторически музей Силистра. Организатори са Община Стара Загора, Регионален исторически музей Стара Загора и Националният археологически институт с музей при БАН.

Темата на силистренци е в секция „Средновековна археология“ и се нарича „Археологически разкопки при осъществяване на проекта „Воден цикъл“ в рамките на НАР „Дорусторум – Дръстър – Силистра“ в град Силистра. Чрез него се представят проведените разкопки в над 30 обекта в областния град на Крайдунавска Добруджа. В дневния ред на конференцията са включени 20 доклада за постигнатото през 2015 г. на теми от праисторията до Средновековието. Извън тази тематика е докладът на Сингджоу Лий, професор от Южна Корея, който ще изнесе доклад за праисторията в Югоизточна Азия. Заради забавяне с визите засега не е потвърдено участието на археолози от Иран.

Резултатите от работата на българските археолози през 2015 г. са събрани в сборника „Археологически открития и разкопки“ – 900-странично представително издание на НАИМ при БАН с твърди корици, голям формат, което има и CD-вариант и се следи с жив интерес от специалистите у нас и в чужбина. В него за проучванията си разказват 170 автори – близо 80% от гилдията в страната. Изданието е отпечатано с финансовата подкрепа на Община Стара Загора. То се разпространява в българските музеи, университети и библиотеки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар