четвъртък, 26 май 2016 г.

Дамски клуб "Осезание" от Силистра изнася опит в Румъния

Фейсбук, от профила на Лилия ВелчеваЗа НАС - Дамски клуб "Осезание" Силистра, 
25 май е още един красив спомен...
Само преди две седмици посетихме Дервентския манастир в Румъния (на 15 км. от Силистра). На това свято място почетохме паметта и делото на братята Кирил и Методий. 


А ден след 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, отново поехме на път към съседите. Дъждовни облаци се гонеха над реката, но в душите ни искреше слънцето на радостта, че сме заедно, че сме българи, че сме потомци на славянските просветители. 

От румънския бряг прегърнахме с погледи България и родната бяла Силистра. Мислено се поклонихме, благословихме и благодарихме за святото дело на първоучителите , които преди 1151 години създадоха нашата азбука. В красивото крайречно заведение „Моника” вече ни очакваха. Рибената чорба, за която се говори с възхита, и на двата бряга, беше готова. Не можехме да не опитаме и най-известния специалитет на любезните ни съседи – мамалигата. И когато мислехме, че приятните преживявания са приключили, дойде изненадата. Пристигнаха представители на кметство Кълъраш да ни поздравят за празника и да засвидетелстват приятелските си чувства. 

Имахме удоволствието да се запознаем с госпожа Daniela Gradea и госпожа Luminiica Trifu. Тази среща ни впечатли и зарадва. Добрият съсед често е по-близък и от роднина…Роди се идея да създадем връзка с клуб като нашия от град Кълъраш. Да си гостуваме, да отбелязваме заедно значими събития в живота на двата града. Навярно сърдечната съседска среща разсея облаците… Слънцето се огледа в Дунав. А ние си тръгнахме към дома, прегърнали едно ново приятелство, удовлетворени от днешния ден и споделените чувства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар