четвъртък, 19 май 2016 г.

Римски легион от Нове (Свищов) поведе индийци, българи, румънци и украинци в детски танцов фестивал в Дуросторум (Силистра)


Сн. Фейсбук

Втори ден Силистра е за 21-ви път столица на Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство”, чиито първи мероприятия от програмата му започнаха на 18 май в Дунавския парк, на централния площад и в салона на Драматичен театър, научаваме от съобщение на Марин Минев от вестник "Силистренска трибуна". Официалното начало бе с дефиле, поведено за пръв път от първи италийски легион от Нове, т.е. Свищов, откъдето пристигнаха за "Европейска нощ на музеите", представители на тамошния Съвет по туризъм.


От 1994 г. градът ни посреща деца от целия свят (досега над 5 000 от повече от 30 страни) и им предоставя сцена за изява на своите музикални и танцувални умения. На специалната техническа пресконференция, организаторите на фестивала, Община Силистра, поканиха журналисти от града, на която ги запознаха с програмата на фестивала. На нея художествените ръководители на гостуващите групи представиха на кратко своите страни и фолклорни области. 


Специални гости на фестивала от далечна Индия са децата от културната академия „Шивам Нрутия” от град Вапи (163 хил. души население), щат Гуджарат, намиращ се в западната част на страната. В града има 50 химически завода и над 1 000 малки работилници в същата сфера.



Други участници са Ансамбълът за народни танци „Флориле Бъръганулуй” от град Слобозия, Румъния, и Фолклорният танцов театър „Посмишка” от град Тернопол, Украйна. От Силистра участници във фестивала са ансамбъл „Добруджа” при община Силистра, ансамбъл „Ритъм” при при НЧ „Доростол 1870”, Детска фолклорна формация „Гребенци” при ОУ „Св. св Кирил и Методий” Силистра, балетите: "Б-2" при Народно читалище „Доростол 2012" – Силистра, „Лиденс” при НЧ „Доростол 1870” Силистра, „Аксел” при ОДК Силистра, Клуб по спортни танци „Елеганс” Силистра и Танцов център „Импресия” при НЧ „Доростол – 1870”.

Фестивалът ще продължи до петък, с концерти във Драматичния театър. Организаторите са приготвили извънфестивални занимания за децата като Атели по танци и забавната програма с конкурс „Мис и мистър фестивал”. В последният ден ще има среща на участниците във фестивала с кмета на града ни д-р Юлиян Найденов. 

Фестивалът ще бъде официално закрит с тържествено дефиле и заключителен концерт на 20 май, петък от 17.00 часа на централния градски площад „Свобода”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар