четвъртък, 23 юли 2015 г.

Посланикът на Израел: Русе, Силистра и Добрич са регион с отлични по състав земи

Посланикът на Израел пред Акцент.БГ за преживяното в страната ни по време на своя мандат
Интервю на Румен НИКОЛАЕВ | 11.07.2015 г.


  http://www.akcent.bg/

Н.пр. Шаул Камиса Раз e роден през 1954 година. Посланик на Израел в България е от февруари 2012 г. Владее арабски, румънски и английски.

-          Какво означава един мандат на посланик на Ваше превъзходителство в България?
-          Останах с много добри чувства от хората тук. Израелската общност в България, бизнес структурите имаха един адрес, към който можеше да се обръщат и да се решават проблемите им в България.
           Другата посока, в която работих, е да съдействам и координирам дейността между бизнеса в Израел и в България.
   Въпреки терористичната атака в Бургас, която никой никога няма да забрави, отчитаме увеличение на израелските туристи във вашата страна. Успяхме да покажем на нашите туристи, че България освен море и хубави планини, има история, велика история, която вече ги интересува.
   Успяхме да задълбочим контактите между двете страни в различни области, не само в търговията и туризма. Става въпрос за отбрана, медицина, нови технологии и др. Това от своя страна позволява за разкриване на нови работни места.
  Специално в Русе – има добри фирми, в които работещите получават добри доходи и това им позволява да живеят по-добре. Става въпрос за няколко хиляди семейства, ангажирани в различни производства.
   Не на последно място за времето на моя мандат повече хора от управлението на страната- правителство, парламент, различните държавни институции, успяха да оценят всичко това и да засвидетелстват по-голямо уважение към Израел.
-          Забелязва ли се някаква разлика в средите на израелските инвеститори, например при „Найден Киров” АД, Делта сокс, А.Л. ФИЛТЪР, от предишното посещение в Русе преди година и сега?
-          Виждам развитие, подобряване на отношенията, предимно положителни неща. Успях да осъществя директни контакти с правителството, с местната власт. Имаше и малки проблеми, където лично трябваше да се намесвам…
-          Русенци трябва да са Ви благодарни за това, че колкото и да беше забелязан стремеж да не се афишира, проблемът с топлата вода и парното го решихте Вие…
-          Има много неща, които напрахме и помогнахме в областта на хуманитарната област…
-          Имам предвид проблемът на „Топлофикация”, който българските власти и депутати, въпреки видимите им усилия, не успяха сами да решат, а Вие успяхте след две срещи…
-          Всички израелски бизнесмени тук знаеха, че имат адрес, на който може да споделят проблемите си, че вратата им е отворена за решаване на всички проблеми. Без значение къде са, дали в Русе, Варна или Пловдив…
Проблемът в Русе с Делта сокс- от фирмата опитаха всичко възможно  пред всички инстанции и институции, и след като не успяха да разрешат проблема, се обърнаха към мен. С две срещи на високо равнище /министрества, институции/ плюс нужната енергия от моя страна проблемът беше решен. Просто обясних, че ако Делта сокс, която произвежда продукция за световната марка Найк, не получи договорираната пара, ще бъде принудена да затвори врати и да премести производството си в друга държава.
  Щеше да се получи грозна картина, ако подобна случка доведе до затваряне на едно производствено предприятие, това щеше да е лош сигнал за други потенциални чуждестранни инвеститори в България.
-          Но Ваше превъзходителство, с този иначе за похвала жест и действия, не поставя ли в малко неудобно положение българските политици и институции, които месеци преди това се опитваха да решат проблема, но безуспешно. Дали в Израел подобно нещо може да се случи?
-          Аз имам пълно доверие на правителството на България. За мен то е стабилно, помага и не мога да кажа нищо лошо. Оценявам партньорството, отношенията към Израел…
-          Ясно, отговор на много добър доказал се дипломат…
-          Ние не сме искали да сменяме някого или да влизаме в конфликти с когото и да било. Просто знаехме с кого точно трябва да говорим, за да се реши даден проблем.
-          След предишната ни среща в Русе Вие се отправихте съм Силистра и Добрич, където израелски бизнесмени инвестират в български земи и развиват модерно земеделие. Има ли вече конкретни резултати от техния опит. Към това да прибавим и последният форум за модерно земеделие, който бе организиран под Вашия патронаж в Русенския университет?
-          Смятам, че в България има доста възможности за внедряване на модерни технологии от Израел в областта на земеделието.Русе, Силистра и Добрич са регион с отлични по състав земи. Потенциалът им обаче не се използва на 100 процента. Тук се отглеждат само няколко култури- царевица, пшеница, за които не изискват особено много средства и инвестиции, разходите са сравнително малко.
Сега вече трудно може да се прилагат традиционните технологии, няма и достатъчно работна ръка. Сега има модерни машини и съоръжения, които позволяват голяма част от операциите да се механизират.
 Земите по поречието на река Дунав може да се напояват като се използва израелският патент- капковото напояване. Тази интелигентна система дава на дървото или на растението точното количество влага, което им е необходима.
-          А съществуват ли вече такива действащи системи в този регион, въведени от израелски бизнесмени?
-          Да, между Силистра и Русе има десетки хиляди декари с царевица., които стопанисват наши фирми. Аз видях как се използва тази израелска технология.  500 декара бяха посяти и гледани по традиционния начин, и до тях, други 500 декара, с капково напояване и третиране с препарати. При средно кочан и половина- два на традиционото отглеждане срещу тях имаше 3 кочана, а всяко зърно беше 3 пъти по-голямо. Този резултат е постигнат с минимални инвестиции в напояване и третиране с препарати, без да говорим за ГМО.
-          Няма как да се Ви попитам- светът сякаш се обърка, а проблемът с бежанците пред България е доста сериозен, как бихте го коментирали, виждате ли някакво решение?
-          Факт е, че бежанците са от държави с финансови проблеми и за мен това е причината им да търсят по-добър живот в Европа, стремят се към демократично устроени държави- Сирия, Афганистан. Пакинстан, Ирак, Мароко, Либия.
         Но всяка държава, в която има имитранти и не им обърне достатъчно внимание, на по-късен етап ще има много сериозни проблеми с тях.
     Според мен има два варианта, чрез които може да бъде решен този проблем. Първият е да се игнорира проблемът и те да ходят свободно където си искат из страната. Това обаче ще бъде като раково образование в тялото и след време това тяло ще загине. Другият вариант е държавата да им обърне внимание и им помогне да се образоват и да си намерят работа. Тогава тези хора ще бъдат лоялни и полезни. Разбирам, че е лесно да се каже и много трудно да се случи.
  За съжаление България не разполага с такъв финансов ресурс, освен собствените си финансови и социални проблеми и без бежанците. Затова големите държави от Г 7 трябва да подпомогнат финансово държави като България за решаване на този проблем.
   Наред с хуманитарната и социална политика, не трябва да се омаловажава и друга- сигурността на страната. Между бежанците, които идват от тези държави, може да има ислямисти- терористи, които да всяват несигурност и страх.
   Запознат съм, че правителството се стреми до контролира това да не се случва. България като член на НАТО има ангажимент да следи и участва в този процес и да бъде външна надеждна граница на ЕС….
-          Нека се върнем отново на впечатленията Ви от времето, през което бяхте посланик в България,
-          Моето пребиваване беше интересно, богато с осъществяване на различни проекти. Благодарен съм, че бях посланик в такава хубава страна като България, хубава нация, добри хора. Искам искрено да пожелая държавата да има стабилно  и успешно правителство.
Пожелавам на Русе много успехи, защото имам много активен и сериозен кмет, когото имам честта да познавам. Това го показва и с изпълнението на ангажиментите, които е поел през мандата си. Надявам се, че и пожеланията ми към него за нов успешен мандат ще останат в това интервю.
  България е много интересна страна. Затова и създадох проекта онлайн игра „Аз познавам България” заедно с посланиците на Полша и Хърватия, който работи от 6 юни. Сайтът има вече 4 млн. посетители, 20 000 членове във Фейсбук. Голяма част от тях са българи, които живеят в Америка…
  Във всеки град, на всяко място, което съм посетил, съм оставил някаква следа- наводненията във Варна, Добрич и Мизия. Постарахме се да помогнем навсякъде, където имаше необходимост.     Сега може да кажа… тази година не отбелязахме Деня на независимостта на Израел както това го правихме ежегодно - с пищно тържество в Шератон с 800 гости, програма. Целият бюджет за приема от 25 000 долара го дарихме на социален дом за деца в увреждания, който кметът на София ни посочи. С парите купихме необходимо за живота им оборудване. А срещата там беше изключително трогателна…
С кое, все пак, Ви впечатли българинът при идването си тук, ако може да отговорите този път не като дипломат, в чисто човешки план?
-          Като дойдох в България забелязах, че за хората тук времето не е особено важно, докато за всички в Израел е много скъпо. При нас всеки се стреми да упражнява контрол върху него,  на 120 процента от денонощието. Всеки в Израел се стреми да свърши всяка една работа за възможно най-кратко време. Работата при нас във всичко е състезание на възможности, на срокове за изпълнение.
Като дойдох в България, видях, че е доста различно. Това, което не си свършил днес, е съвсем естествено да се остави за утре. Имах чувството, че всичко върви на автопилот. Да мен е така, защото е останало от времето на социализма.
  Но видях и се радвам, че тук има и едно голямо богатство от можещи и успяващи хора. Има много добри висши учебни заведения… А и България има прекрасна природа, и богата история…
-          Няма как да не попитам, имате ли вече любимо място в България?
-          Трудно ми е да посоча едно място, защото няма да бъде справедливо към доста други, които също толкова много харесвам. Харесват ми историческите паметници и забележителности. Възхитен съм от спектакълът на Царевец във Велико Търново, който те пренася във времето, от църквата в Пловдив, където са се крили евреите по времето на нацистите.Прекрасно е да видиш Синагогата в София, където се пълни с 500 души по празниците, нещо, което не се е случвало преди 25 години. Всичко това е много трогателно.
- От това, което говорите, като че ли остава изводът, че Историята трябва да се знае и да не се забравя…
Вие, българите, имате много хубава история. На всяко място, където стъпиш в България, е свързано с историческо събитие, като се тръгне от римско време до комунистическия период.
   Историята на България е история на една голяма империя.
-          И в най-човешки план, любимо ястие, което ще ви липсва или пък ще идвате тук при приятели и ще го споделяте с тях на трапезата?
-          И на този въпрос трудно се отговаря… но…. баницата е много вкусна, шопската салата…
-          Но как, с ракия?
-          Да, задължително, както и кебапчета, кюфтета, патладжан със сирене....

Няма коментари:

Публикуване на коментар