вторник, 7 юли 2015 г.

„Крайдунавска Добруджа – люлка на етническата толерантност“ - книга на Хабил Курт - общественик от община Ситово


Наскоро в публичното пространство влезе нова книга с краеведческо съдържание за хора и събития от Силистренския край и конкретно от община Ситово – „Крайдунавска Добруджа – люлка на етническата толерантност“ с автор Хабил Курт от село Босна – дългогодишен кмет, общинар и автор на три книги, почетен гражданин на община Ситово. Съставителят на тази много интересна и полезна книга  има опит от други подобни литературни и краеведчески съчинения. Той знае къде е изходната точка, има представа на кого може да се довери, разполага с познанието в коя институция е добре да се направи проверка. Има и културата да подреди събрания материал във вид, който читателят очаква да види, за да уважи четивото.

В случая г-н Курт се е заел с интересна и трудна задача, защото става дума за география за региона, за история за етническо и национално преселение в годините назад, за етнография – вкл. за промяната в пъстротата на етническата картина през последните три века в Крайдунавска Добруджа. Иде реч и за други, съпътстващи ги науки, от които на пръв поглед са издадени безкрайно много томове с подходяща информация в тях. В същото време е истинско изкуство напипването на спецификата при създаването на малка книжка с богато съдържание, понятно както от специалисти от съответния раздел на науката, така и от широката читателска публика.

Да пожелаем на творбата на г-н Курт да намери най-краткия път до сърцето на своите събратя по род, както и да преодолее видимите и невидими, а понякога и едва доловими препятствия при общуване с читателя, достигайки с лекота до всички, които тепърва ще научат подробности за непреходните неща от живота на нас, живеещите в Крайдунавска Добруджа, независимо от своя етнически и социален произход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар