четвъртък, 16 юли 2015 г.

Насред горещници - рамазан байрам

     В средата на т.нар. горещници сме - дните от 15 до 17 юли: Горѐшляци, Чу̀реци, Блъ̀съци, Гѐрмановци. Реално обаче са в края на юли, но, нали знаем, промяната в календарите, не променя природата. Та тази година насред горещниците е големият мюсюлмански празник Рамазан байрам. За него в книгата на Хабил Курт "Крайдунавска Добруджа - люлка на етническата толерантност" за празника четем: "Наричат го още Шекер байрям. Празнува се след завършване на „оруч“ (постене), което трае един месец. Оручът е едно от петте задължителни условия за спазване на традициите на Исляма. Постенето се извършва в месеца по хиджри – Рамазан. То се изразява в забрана за приемане на всякакви храни и други вещества от изгрев до залез слънце. Включително тютюнопушене и секс.
    Подготовките за празника започват няколко седмици преди деня на самото празнуване. Тези подготовки са преди всичко за чистота и уредба  на къщите и дворовете. Отделя се доста внимание и за премяната на хората. Купуват се подаръци за близки и познати. Особено внимание се обръща на децата. Гледа се всички – малки и големи, да бъдат доволни.
       Денят преди празника се казва Арифе. Той е за размисъл и подготовка. За вярващите в този ден има най-голяма благодат. След сутрешната молитва мюсюлманите се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини, засвидетелствайки им своето уважение, като им целуват ръка – по-малките целуват ръка на по-големите, иска се прошка и се прави помирение. Децата се даряват с дребни пари и лакомства. Посещават се и гробищата, където вярващите четат заупокойни молитви за мъртвите си роднини.  
          На Рамазан байрям традиционно на трапезата се поднасят бонбони и много различни сладкиши. Най-усърдно се пости в последния ден на месец Рамазан – Арифе. Това е подготвителен ден преди празника и в последния ден на Рамазан се дава фитре (милостиня). Самият празник трае три дни."
         В книгата си г-н Курт се е заел с интересна и трудна задача, защото става дума за география, история, етнография и др. съпътстващи ги науки едновременно, от които на пръв поглед са издадени безкрайно много томове с подходяща информация в тях. В същото време е истинско изкуство напипването на спецификата при създаването на малка книжка с богато съдържание, понятно както от специалисти от съответния раздел на науката, така и от широката читателска публика.
Честит празник!

         Поздрави до мюсюлманите отправиха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и областният управител Стоян Бонев. В поздрава си кметът казва: "Рамазан Байрам е празник, който символизира опрощението, покаянието и милосърдието. Свещеният месец Рамазан води духовния стремеж за победа над земните изкушения, той започва с пост. Смисълът на празника е да ни подтикне към съпричастие и щедрост, към мъдрост. Да сме добри помежду си, да сме милосърдни към бедните, гладните и страдащите хора, към ближния. Уважаеми жители на община Силистра, приемете моите сърдечни пожелания за дълъг живот, за здраве, семейно добруване и благоденствие! И след пост да Ви е сладка баклавата! Вярвам, че заедно сме част от богатството на народа ни, част от религиозното и културно многообразие.Нека вярата и прошката ни вдъхновяват!"
 Областният управител: "Уважаеми госпожи и господа, празнуващи Рамазан байрам, в продължение на три дни Вие имате възможност да участвате в ритуалите, характерни за религията, която е част от вашия бит и от разбиранията Ви за света. Сигурен съм, че е спазена традицията подготовката да продължи седмици наред, за да осигурите необходимата чистота и уредба в домовете си в името на просветлението и на човешката душа. Пожелавам Ви поднесените помежду Ви поздрави да донесат много заслужена радост, а засвиделстваното уважение да Ви създаде така необходимото удовлетворение от съпреживяването на тържеството. Честит празник!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар