четвъртък, 16 юли 2015 г.

Филмов показ „Тутракан в кадри от златното българско кино“


      Уникална и интересна инициатива реализират на 25 юли в Посетителския център в т.нар. Рибарска махала в град Тутракан, която е кръстена „Тутракан в кадри от златното българско кино“. 
        На практика става дума за показ на филми, снимани в района, два от които сред легендите на филмовата ни продукция – „На всеки километър“ и „Записки по българските въстания“, както и „Съдията“ (драма, уестърн на Пламен Масларов). Презентациите са по повод „100 години българско кино“ и са дело на Исторически музей – Тутракан.
         Не са много филмите, снимани в Силистренския край – три от тях са свързани с езерото „Сребърна“ (последният е „Резерват за розови пеликани“), а силистренци помнят преди 40 години и снимките на „Силна вода“ по мотиви от романа „Лош ден“ на Генчо Стоев.  
     Също на 25 юли в Тутракан има още няколко прояви, свързани с програмата „Огненият Дунав“: изложба „Гигантски риби по Дунав“ в Етнографския музей, Фейс арт в Историческия музей, както и пак там – първформанс, заедно с „рисунки върху миди“.

На игрално ретро кино в Тутракан със стари кадри от града
Наскоро БНТ излъчи предаването „Лачените обувки на българското кино“. В класацията, посветена на тази годишнина, зрителите определиха 10-те най-люби­ми български филма от общо 100 подбрани. Сред тях не бяха включени трите филма, които заемат основно място в мултимедийната изложба на Исторически музей - Тутракан, но неоспоримо е, че и трите са емблематични за историята на нашето кино. Причината да станат част от изложбата е, че някои от кадрите в тези филми са заснети в Тутракан, а много от тутраканци участват като статисти в продукциите.
Първият филм, чиято премиера е през 1969 г., е  най-успешният български сериал „На всеки киломе­тър“, в който участват плеяда български звездни актьори като Стефан Данаилов в ролята на майор Никола Деянов, Григор Вачков – капитан Димитър Бомбов (Митко Бомбата), Георги Черкелов – Богдан Ве- лински, Георги Георгиев-Гец – Войводата, Пепа Николова (Джалма), Коста Цонев, Невена Коканова и много други. Сред сценаристите са Павел Вежинов, Свобода Бъчварова и Георги Марков, известен и със своите „Задоч­ни репортажи за България“. Снимачният екип е избрал улиците на Тутракан като декор за първия епизод, наречен „Шлеповете“.
Премиерата на филма „За­писки по българските въста­ния“ е през 1976 г., а в него също може да се види неверо­ятния талант на сценаристи, режисьори, оператори и ак­тьорите Стоян Стоев (Захари Стоянов), Радко Дишлиев (Георги Бенковски), Антоний Генов (Панайот Волов) и други. За участието си в този филм тримата получават награда­та на Съюза на българските филмови дейци за дебют през 1976 г., а самият филмът е отличен с „Награда на кинокритиката“.
Във филма „Съдията“ се виждат редицата рибарски къщи в Рибарската махала в Тутра­кан така, както са изглеж­дали през 80-те години на XX в. Премиерата на филма е през 1986 г., а главните роли изпълняват незабравимият Джоко Росич и отново голе­мият Георги Черкелов. И в трите филма се показват кадри със старите варосани къщи, старата дървена камбанария на църквата „Св. Николай“ и, разбира се, река Дунав. В първия епизод на „На всеки километър" може да се видят и чудесни кадри от Теодоровата къща (сега Исторически музей) и тогавашната гимна­зия (сега Обреден дом).
Също така, и трите филма са свързани с конкретни съби­тия от нашата история. Пър­вият започва със събитията от септември 1923 г., описани от Гео Милев в експресивната му поема „Септември". Години по-късно дъщеря му Леда Милева – нашата известна поетеса, ще е един от ини­циаторите за създаването на филма. По времето, когато се заснема, тя е генерален директор на Българската телевизия. Вторият филм разглежда събитията около Априлската епопея и борбите на българи­те за национално освобождение, екранизиран по „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов. Третият филм е свързан със събития от времето преди Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Времената, когато хората на тълпи нахълтваха в ки­носалоните (а те бяха два в Тутракан) или когато улиците опустяваха, защото по един­ствената ни телевизия се излъчваше поредната серия на нашумял български сери­ал, безвъзвратно отминаха.
С тази изложба, озаглавена „Тутракан в кадри от златното българско кино“ ще припом­ним ненадминати заглавия, оставили следа в нашето киноизкуство, които се полз­ват с голяма популярност и се гледат с интерес и от съвременната претенциозна публика. А защо не и някои от тутраканци да разпознаят своите близки в кадрите със статисти.

Екатерина НИКОЛОВА-ЦАНЕВА, Исторически музей - Тутракан
в. Тутракански глас

Няма коментари:

Публикуване на коментар