понеделник, 20 юли 2015 г.

По добруджански за "Рожен 2015"

       Ако знаехме ние - групата за народни хора от НЧ "Дръстър-2012" и танцьорите от Ансамбъл "Добруджа",  какво ни предстои да преживеем от 17 до 19 юли по време на Събора Рожен-2015, вероятно щяхме да бъдем "пощадени" от огромната вълна от емоции, която ни заля още при влизането на Роженските поляни. Огромна територия - естествени ливади, обградени грижливо от благородна гора с нежна прохлада. На поляните - приседнали хора от всички краища на Родината, цветове, енергия, усмивки, настроение и очакване на случването! 
      За всеки един то беше различно. Четирите склона наоколо бяха почернели от над 400 гайдари с родопски каба гайди. Едновременното им писване отбеляза откриването на събора. И последва водопад от музика, песни, звуци, танци, обичаи, занаяти, нестинари, хора и пак хора, и така три дни. Видяхме още застрашените от изчезване български породи овце и кози, говеда, каракачански кучета, коне.
        Вървяхме по снагата на Родопа планина и мислехме за Добруджа. Там оставихме и от там отнесохме частица от Българщината! Във всеки край на България жадуват за подобни изживявания и е сигурно, че душата няма насищане на подобни преживявания!
       "Чудесно представяне на Ансамбъл "Добруджа" и НЧ "Дръстър - 2012" гр. Силистра на Националния събор на народното творчество и животновъдството "РОЖЕН" 2015г. Магия, която ще помним дълго! Невероятно изживяване изпълнено с много приятни емоции. През тези 3 дена се докоснахме и бяхме част от Родопа планина. България ще пребъде!" - това излезе от сърцето на Светлана Силянова след завръщането на групата в Силистра.
       "Какво е магията? Може би е нещо, което не го разбираме и се опитваме да намерим смисъл в свръхестественото. Тя наистина е трудна за описване дори невъзможна. Тя трябва да се изживее, трябва да се почувства и да се усети. Нямай вяра само на погледа и на слуха си, остави сърцето да те води. Така и аз направих и в един момент се оказах на хорото. Гайдите свириха, а навсякъде около мен имаше усмихнати хора, които чувстваха и усещаха магията. Тя ни водеше, а ние просто бяхме опиянени и я следвахме. Всеки звук те кара да настръхнеш и просто да помълчиш за минута – да се оставиш на магията. 3 дни Рожен - едно вълшебно място, което си струва да бъде видяно и усетено. Никога няма да го забравя!" - сподели Чудомир Валериев след края на събора.

 http://dobrogeasilistra.blogspot.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар