четвъртък, 23 юли 2015 г.

М.с. по шахмат от Силистра с "ветеранска награда" в Русе

http://www.akcent.bg/

Национален турнир по ускорен шах се проведе в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Той се организира по инициатива на Управителния съвет на Шахматен клуб „Дунав 1931” – Русе. Събитието откри заместник областният управител на област Русе Явор Янчев, който в своето приветствие пожела на всички участници много енергия, състезателен дух и удовлетвореност от постигнатите резултати.

В турнира участваха 33-ма състезатели от различни градове на страната, от които се открояваха гросмайстор Петър Дренчев, тримата международни майстори Радослав Димитров, Красимир Стефанов и Константин Черняков от Подолск, Русия, който беше специален гост на състезанието. Най-малкият участник беше 11-годишният Цветан Стоянов, двукратен европейски шампион за деца, а най-възрастният –  Димитър Синабов на 78 години, който, като първи треньор на Веско Топалов, има важен принос за развитието на българския шахмат.

Турнирът се проведе в 7 кръга по Швейцарската система при  контрола 20 минути на състезател. Първото място, със 6 точки от 7 възможни, завоюва международният майстор Красимир Стефанов от Силистра. След него с по 5.5 точки бяха четирима състезатели, като по допълнителни показатели те се подредиха по следния начин: втори се класира 11-годишният Цветан Стоянов от Казанлък, който показа много зряла игра за своите години; на трето място се класира Радослав Димитров от Велико Търново; четвърти и пети заслужено станаха състезателите на „Дунав 1931” Людмил Русев и Тодор Каменов. Ветеранската награда с 4.5 точки заслужи майсторът на спорта от Силистра Господин Господинов, а наградата за най-добре представил се участник до 18 години спечели 12-годишната европейска шампионка Нургюл Салимова с резултат от 5 точки. На победителите в турнира бяха дадени грамоти и парични награди. За всички участници този турнир беше един истински шахматен празник, проведен в  дух на етика и спортсменство.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар