петък, 31 юли 2015 г.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ АВГУСТ 2015 г.

Национален Институт по Метеорология и Хидрология филиал Варна
Българска Академия на Науките
       
            ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ АВГУСТ 2015 г.

Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в  6ч. и  18 мин. и залязва в  20 ч. и 47 мин. Продължителността на деня е  14 ч. и  29 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в  6 ч. и  49 мин. и залязва в  20 ч. и  03 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и  14 мин. Фазите на Луната през месеца сапоследна четвърт – на 07.08, новолуние – на 14.08, първа четвърт – на 22.08, пълнолуние – на 29.08.
Климатична справка:
През август промените на времето са редки – то е предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки. Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40°. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето – нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително и времето се преобразува от летен към есенен тип. Средната месечна температура през август за равнините е между 21  и 24 градуса, за високите полета – между 18 и 20 градуса, а за планините – между 12 и 16 градуса. Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. 
Прогноза:
Тази година през август се очаква средните температури да бъдат над нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите – между 34 и 39 градуса.
През повечето дни от месеца времето ще бъде предимно слънчево, сухо и горещо. В часовете около и след обяд ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Дните с валеж ще са малко, а валежите ще са краткотрайни, с петнист характер. Очаква се валежите през месеца да са под нормата.

Марияна Попова– синоптик в НИМХ-БАН
Йордан Чешмеджиев – метеоролог в НИМХ – БАН

Национален институт по метеорология
и хидрология при БАН - филиал Варна

Метеорологична обсерватория Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар