петък, 24 юли 2015 г.

В Силистра приключи ТГС еко проект


        В конферентната зала на хотел „Средика“ в Силистра бе отчитането на трансграничния проект „Стъпка по стъпка за повишаване на културата на хората за чиста околна среда в трансграничния регион Силистра – Кълъраш“. В основата му са България и Румъния, Европейският фонд за регионално развитие – програма ТГС България – Румъния, Фондация „Натура вие“ – Кълъраш начело с Габриел Шебе и ОУ „Иван Вазов“ – Силистра с директор Александър Кононов.
         Основните цели на проекта са привличане на интереса на младите хора към екологичните проблеми на района, ангажирането им като личности в процеса по опазване на природните дадености и чистотата. На събитието присъстваха заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ в Община Силистра г-жа Денка Михайлова, началникът на РИО – Силистра д-р Габриела Миткова, както и участници от град Кълъраш. По 20 ученици от силистренското училище „Иван Вазов“ и от Кълъраш са участвали в проекта. 
        Реализирани са семинари с екологична насоченост, които засягат политиките на Европа в областта на околната среда и климата. Учреден е Клуб на младите еколози с участието на 15 силистренски ученици от VI-в и от VII-в класове, представители на училището - участник в проекта, начело със старши учителя по биология Каталина Ангелова. Техни връстници от Румъния също се включиха в проявата. При предишно събитие всички заедно посетиха Регионалното депо за твърди битови отпадъци край Силистра. Тогава те участваха в първата копка на бъдещата пречиствателна станция в крайдунавския град, изграждана с пари по ОПОС към Европейския съюз. По проекта е заложено оборудване на учебна стая с 15 компютри за ползване от учениците на едно от най-предпочитаните основни училища в Силистра. 
     Дейностите по проекта допринасят за ползотворното сътрудничество, както между органите на местната власт от двете страни на Дунав, така и между децата. Придобитите способности и компетенции ще бъдат успешен старт– за да продължат да се развиват в областта на екологията и да живеят с поглед, насочен към благополучието на утрешния ден. ОУ „Иван Вазов“ работи по три трансгранични проекта, по един от тях училището ще получи 80 национални носии. Наскоро имаше премиера и на театрален състав, съставен от ученици в училището, обучавани от актьора Христо Христов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар