вторник, 21 юли 2015 г.

Силно добруджанско присъствие на събора „Сборяново“


На територията на  историко-археологическия резерват „Сборяново“ близо до село Свещари, където има над 140 археологически и културни паметници — древни селища, светилища и некрополи на траки, езичници, българи християни и  на хетеродоксни мюсюлмани се проведе деветият народен събор, посветен на Илинден, свикан от едноименно сдружение с председател Стойко Николов от село Паисиево.
Край сцената и около трапезите насядаха над 2000 души , вкл. и много добруджанци от Силистренския край. Сред тях бе и внушителна група от НЧ „Иван Вазов“ – село Срацимир с председател Йордан Чешмеджиев, които представиха обичая „Жътва“. Добруджанското присъствие бе подчертано и от песните на певицата Ивелина Димова, родом от Силистра, чийто нов албум излезе наскоро само с добруджански песни.

По традиция празничният ден започна с литургия в църквата „Св. Йеремия“ в село Малък Поровец. По-късно на мястото на събора бе спазен и ритуалът духовните лица да осветят курбаните. От името на организаторите Стойко Николов и областният управител Петър Василев поздравиха участниците в един от най-големите събори в Североизточна България. Историкът проф. Пламен Павлов бе поредното научно светило, уважило празника, говорейки на разнородната аудитория за историческите моменти, свързани с това свято място, и с християнството във връзка с 1150-ата година от покръстването на българския народ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар