петък, 3 юли 2015 г.

Учителка и презвитера от Тутракан с богата колекция от автентични народни носии

Кристалина и Калина-5

Тутраканската учителка и презвитера Калина Михайлова притежава богата колекция от автентични народни носии от различните етнографски области на България. През последните няколко години тя е организатор и участва в т.нар фолклорни ревюта, които събират интереса и любопитството на много хора. Освен, че показва носиите, Михайлова обяснява детайлно историята и характеристиката на всеки костюм.
Едно от първите ревюта бе в СОУ „Йордан Йовков“ в Тутракан, където тя е учител по руски език, а манекените – ученички от школото, последвано от представяне по време на фолклорната вечер от Дунавската седмица „Огненият Дунав“, на Фестивала на мамалигата в Нова Черна и в други тематични събития.
Калина в Попово-2
Калина Михайлова и нейните носии в Попово
През м.април т.г по покана на българския клуб „На хорото в Брюксел“, Калина Михайлова представи част от своята колекция от носии в Брюксел и участва в Голямото българско хоро, което поведе комисар Кристалина Георгиева.
Кристалина Георгиева и Калина Михайлова на хорото в Брюксел
Кристалина Георгиева и Калина Михайлова на хорото в Брюксел
„Поздравления за прекрасното ревю на български народни носии и организацията! Поддържайте българските традиции и дух по този великолепен начин!“ – й пожела българският еврокомисар. През м.май добруджански автентични носии бяха показани в гр. Попово, по покана на тамошния Исторически музей. В начинанието винаги помага и съпругът й – свещеник Михаил Михайлов. Презвитера Калина Михайлова с особена любов и внимание се грижи и за православния храм в с. Шуменци, където живее.
http://www.silistra-sega.eu/

Няма коментари:

Публикуване на коментар