вторник, 17 декември 2013 г.

http://www.manager.bg/: 15 критерия за лидерство

През последните години съм разговарял с над 100 000 лидери на организации. Те споделиха с мен какви са според тях най-важните качества, които един ръководител трябва да притежава.
Ето съветите на лидери на компании като Ericsson, Nestle, Subway и Avnet.
1. Лидерите дават пример. Те разбират, че действията говорят по-силно от думите.
2. Лидерите имат визия. Думата „визия” идва от старогерманското vissen, което означава в груб превод „зная това, което виждам”. Лидерите виждат бъдещето и знаят как да го комуникират.
3. Лидерите се интересуват. Те разбират, че на хората не им пука колко знаете, докато не разберат доколко се интересувате от тях. Трябва да ги накарате да го почувстват.
4. Лидерите действат. Те приключват задачите си и носят резултати. Мотивират се сами и действат.
5. Лидерите слушат. Правят го, за да разберат по-добре. Не мълчат, за да подготвят отговора си. Наистина искат да знаят какво имате да им кажете.
6. Лидерите комуникират прекрасно. Развиват това си умение до съвършенство. Ясни са в изказванията си и разбират как да се свържат с хората.
7. Лидерите са отдадени. Когато се интересувате от това, което правите, давате всичко от себе си. Иначе гледате само удобството си.
8. Лидерите работят за другите. Ръководите не за себе си, а за хората, начело на които сте застанали.
9. Лидерите имат знания и умения. Развиват ги, защото са наясно, че хората правят бизнес с онези, на които вярват и които истински ценят.
10. Лидерите са адаптивни. В един непрекъснато променящ се свят способността да се адаптираш към обстоятелствата е жизненоважна.
11. Лидерите са достойни хора. Те правят това, което са казали, че ще сторят, тогава, когато са обещали и по начина, който са заявили.
12. Лидерите ценят индивидуалността. Те познават служителите си достатъчно добре, за да се отнасят с тях така, както те биха искали. Лидерството е индивидуално, а не колективно.
13. Лидерите са достъпни. Идеята за царя в кулата от слонова кост е отживяла – днес лидерите трябва да отворят вратите си за хората.
14. Лидерите са страстни. Думата „страст” в миналото се е използвала, за да описва страданията на Христос. Затова можем да си я преведем като „страдание в името на нещо, което обичаш”.
15. Лидерите мислят за решения. Те се фокусират върху отговорите и знаят, че това е най-важната им работа – да намерят решение.
Тай Бенет, световноизвестен бизнес лектор, за Business Leadership Advice

Няма коментари:

Публикуване на коментар