понеделник, 16 декември 2013 г.

В Силистра министър Стоянович обяви намерението за възстановяване на Драматично-куклен театър „Сава Доброплодни“

            
      
  В Силистра по покана на Инициативен комитет за възстановяване на драматичния театър в Силистра с председател г-н Антон Кутев, народен представител от КБ, бе министърът на културата д-р Петър Стоянович. Той проведе „среща на намеренията“ с представителите на Комитета, както и други с местните власти в лицето на председателя на Общинския съвет г-н Димитър Генов и на кмета д-р Юлиян Найденов, така и с областния управител г-н Насуф Насуф.
        „Тук сме представители на различни политически сили и ще обявим не закриване, а  откриване на културна институция, дано и занапред имаме такива възможности“, заяви г-н Кутев при откриването на срещата, проведена в Общинския съвет. „Антон Кутев е силният адвокат на идеята за възстановяване на театъра в Силистра, споменаван редом с Народния театър в София“, бяха встъпителните думи на министър Стоянович в неговата изява пред аудиторията.
          През м. януари трябва да има постановление на МС на Република България, след което да заработи Драматично-куклен театър на основата и в сградата на сегашния Държавен куклен театър. Назначен мениджър ще предложи оптимален състав за откриване на щатни бройки за актьори и режисьори, както и репертоар за задоволяване на културната потребност от театър в Силистра и региона. Ще бъде търсена устойчивост в съфинансиране на дейността заедно от Министерство на културата и на община Силистра. С новия статут на театъра в Силистра ще бъде увеличена от 10 на 15 лева субсидията за всеки продаден билет.
         „На трима министри на културата сме писали да разрешат възстановяването на драматичния театър в Силистра, но д-р Стоянович е първият, отзовал се на предложението“, каза д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра. По разчети на екипа му в общината ще е възможно да бъдат предложени до 100 000 лева в бюджета за 2014 г., които Общинският съвет трябва да гласува.
         По време на срещата бе поставен и въпросът за отношението на държавата към археологията, вкл. и в град като Силистра, който е знаков в това отношение. 
През последните години археологическите обекти получавали от 5 до 15 000 лева годишно, за да се правят разкопки, което се оценява в министерството като неефективно. Има предложение, което се обсъжда в контекста на възможността гилдията на археолозите всяка година да предлага 5-10 обекта, които да бъдат довършвани като проекти, готови за използване. Сред тях могат да бъдат обекти, по които в предишни години е работено или такива, които са под заплаха, включително и иманярска, за да не бъдат загубени и похабени. Срещата премина с участието на археолога Георги Атанасов от РИМ-Силистра, отправил конкретни предложения.
           На деловата среща при областния управител г-н Насуф бе разгледан и въпросът с проблемите в българското читалищно дело, какъвто има в село Айдемир. В културното министерство се прави справка за над 3 500 читалища в цялата страна, за да се изясни картината в тях, и тепърва ще се вземат правилните решения. Потърсени са мненията на съсловните организации и на Националното сдружение на общините в България.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар