четвъртък, 26 декември 2013 г.

Лекуване с тамян

  0 коментара  0/5

Наричан още Ароматът на Слънцето и Божествени сълзи, тамянът има почти магическо действие. А здравословните качества на тази смола са неизброими. Какво представлява тамяна и какво се лекува с него?
Лекуване с тамян
Лекуване с тамян
Какво представлява тамянът?
Тамяново дърво или Босвелия са наименования на едно и също лековито растение, което се среща в Източна Африка, Арабския полуостров, Индия.  То се използва в парфюмерията заради аромата си, а смолата, която се добива от него се използва в медицината и е позната под името тамян.
Какво се лекува с тамян?
Тамянът има силно противовъзпалително и обезболяващо действие действие, подобрява кръвообръщението, подсилва имунната система, смята се дори, че може успешно да се бори с някои ракови клетки.
Тамянът е доказан ефикасен лек при артрит и редица заболявания на опорно-двигателния апарат. Помага при отоци и мускулни спазми, редуцира броя на астматичните пристъпи, лекува възпалителни заболявания на червата като язвен колит, както и помага при бъбречно-каменна болест.
Добави описание
Тъй като тамянът има опияняващо действие, се смята, че е добър антидепресант, помага при стрес и уплах. Използва се като метод за лечение не само в психотерапията, но и в ароматерапията. Има успокояващ и тонизиращ ефект, помага при безсъние.

Лечение  с тамян
То бива два вида - външно (чрез вдишването на пушека или чрез компреси с тамян) и вътрешен прием, при който обаче трябва тамянът да се поглъща, без да докосва зъбите, тъй като води до почерняването им.
  • При астматичен бронхит - издълбава се сърцевината на 3 ябълки, в които се поставят тамян, след което се похлупват с издълбаното капаче от ябълката и се пекат във фурната. Всеки ден в продължение на 5 дена се изяждат по 3 ябълки на ден преди хранене. 
  • Настинка и затруднено дишане - вълнено парче плат се поръсва с оцет, тамян и черен пипер и се слага на гърдите. 
  • Шипове - сварен боб и мед се разбъркват с тамян и се налага компрес от смества върху болезнените места. Повива се с кърпа и се спи с компреса. 
  • Камъни в бъбреците - по едно парче тамян се изпива всяка сутрин на гладно или се поглъща, като се увие в хляб и мед. 
Тамянът и религията
За тамяна се говори още в Стария завет, както и в евангелските предания.
Той е задължителна част от църковните служби, тъй като се вярва, че има пречистващо действие. С тамян се прекадява и трапезата на Бъдни вечер за здраве и благоденствие. Смята се, че чрез вдишването на пушека при прекадяване поемате от здравословните качества на тамяна.

Любопитно за тамяна
  • Египтяните приготвяли подмладяващи маски за лице от тамян. Използвали го и за балсамиране, смесен със смола от кедрово дърво и мускатово масло.
  • Древните китайци вярвали, че инхалациите с дим от тамян пречиствали съзнанието и душата. А заради това, че пушекът на тамяна се издига спираловидно нагоре, в Китай се вярва, че тамянът е източник на вдъхновение и начин за досег с божественото.
  • В мюсюлманския свят се прогонват зли духове с тамян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар