сряда, 18 декември 2013 г.

Назаем от http://agronovinite.com/: Германска компания строи зърнено пристанище край Айдемир

Пристанище Айдемир

       Компания от Германия строи зърнено пристанище за 34 000 т зърно край Айдемир до Силистра. Немската фирма ”Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс” ЕООД ще строи зърнено пристанище в индустриална зона “Запад” край с. Айдемир, Силистренска област, съобщиха от Министерството на икономиката. Проектът е на стойност 10,6 млн. лева и предвижда изграждането на две корабни места за обслужване на съдове от над 1350 тона, складово-силозно стопанство с пристанищен терминал с капацитет за съхранение на 34 000 тона зърно. Проектът предвижда и изграждане на външен път, който да свързва зърненото пристанище с републиканската пътна мрежа. На 15 януари е насрочена среща в кметството на Айдемир, на която ще започне общественото обсъждане по оценката за въздействие на околната среда (ОВОС). Зърненото пристанище ще обслужва бизнес със зърно между България и Украйна

    Не е изключено германската компания да използва и част от съществуващите съоръжения на фериботната линия за транспорт през р. Дунав, смятат  специалисти от региона. Тя не работи отдавна, но намеренията на местната власт са да възобнови дейността й съвсем скоро. ”Алфред С. Тьопфер Интернешънъл България Лоджистикс” не разкриват подробности от бизнес намеренията си за пристанище “Тьопфер”, но по първоначална информация, германската компания ще използва стратегическия обект за транспорт на зърно между България и Украйна през река Дунав.
  Проектът за зърнено пристанище е сертифициран от Българската агенция за инвестиции. В четвъртък от 11 ч. икономическият министър Драгомир Стойнев ще връчи сертификат за инвестиция клас „А” на Пристанище “Тьопфер” на официална церемония в сградата на Министерството на икономиката и енергетиката в столицата. Край Айдемир щеше да се строи нефтена рафинерия, като идеята бе там да се преработва руски нефт. Проектът обаче така и не се реализира. Към имоти и съоръжения в същата индустриална зона до неотдавна интерес проявяваше и силистренската компания “Владимир Дистилърс”, която притежава заводи за високоалкохолни напитки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар