четвъртък, 5 декември 2013 г.

Областният управител – носител на почетна награда на БЧК, Областна администрация уважи три прояви в един ден


5/12/2013
         Областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф, заместник областният управител Вяра Емилова и представители на Областна администрация Силистра уважиха в един ден три прояви с обществено значение. Г-н Насуф участва в проявата на Българския червен кръст, организирана от Областния съвет с председател д-р Юлиян Найденов. 
        Поводът бе международният ден на доброволеца, в който бе вписан празникът за 135-ата година от създаването на БЧК. Връчени бяха 15 специални грамоти. Г-н Насуф получи грамота за своята дейност в полза на БЧК заедно с кметовете на седемте общински центрове, председателите на общинските организации на БЧК в Алфатар, Ситово, Тутракан и Силистра, БМЧК, Дружеството на инвалидите и кореспондента на БТА Пеню Николов.
         В далечната 1880-1881 година в град Силистра е учредено дружество на организацията БЧК, на което за председател е избран възрожденецът Гено Чолаков. Държавната и местната  власти  винаги са  подкрепяли  Българския Червен кръст и многократно са демонстрирали уважение и признание към огромния принос на организацията в хуманитарната област.         
          Заместник областният управител Вяра Емилова участва в ПГСУАУ „Атанас Буров“ във финална проява по проекта „Живот без дрога равно на щастлив живот“, реализиран от неформална група „Подай ръка“ при икономическата гимназия. Проявата, на която тя е един от дарителите, е дело, подготвено заедно с Ученическия парламент, Общинския съвет по наркотичните вещества, ПИЦ и др., а финансирането – от община Силистра, чийто заместник кмет Денка Михайлова също участва в представянето на проекта. 
В основата му бе тематична изложба с флайери и театрална постановка, в която ученици пресъздават с участието на зрителите „съдебно заседание за уличаване на хора, разпространяващи наркотици“. Г-жа Емилова връчи част от наградите в проведените конкурси.
   Специално внимание бе отделено от ОА-Силистра на учредяването на студентски клуб „Културно-историческо наследство“, открит като научноизследователска лаборатория в зала 436 във Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“. В него участваха проф. Златоживка Здравкова, ръководител на филиала, Цветана Цанова от Общинския комитет „Христо Ботйов“, проф. Георги Атанасов от РИМ-Силистра, Иван Занов, председател на Клуба на учителите по история, представители на РБ „П. Павлович“.
Началото бе с тематичната изложба „Възвръщането на Южна Добруджа – сбъдната надежда“ и с представяне на паметния лист „100 години от рождението на Пирин Бояджиев – преподавател и краевед, почетен гражданин на Силистра", издаден със средства на община Силистра. Областна администрация Силистра дари десетина книги и дискове на патриотична тематика за библиотеката на клуба. Приживе г-н Бояджиев, сам автор на десетина книги, е дарил на обществото близо 500 тома литература и 31 старопечатни книги.                                  
Ръководителката на клуба доц. д-р Румяна Лебедова представи дейността досега, включваща експедиции, включително по родните места на четниците на Ботев в Смилец и Ястребна, както и участия в научни четения.  
   Студенти от нейни курсове представиха със слайд шоу свои разработки за Крайовската спогодба и за 100-годишнината от рождението на Пирин Бояджиев. За известния интелектуалец, починал преди 8 години, проф. Атанасов заяви: „Той бе като платноход с широки мачти, способен да достигне най-големите пристанища на историческото познание“. Г-н Занов го сравни с „последния истински римлянин – Флавий Аеций“, също роден в Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар