четвъртък, 19 декември 2013 г.

Коледа по български в сърцето на Америка...със Стоян Дечев от Силистра

Коледа по български в сърцето на Америка...със Стоян Дечев от Силистра

Начална страница | САЩ и Канада | САЩ Източен Бряг | Коледа по български в сърцето на Америка
image
С последният от поредицата  Коледни Концерти, за последен път през тази календарна година се събраха малки и големи от Млади Български Гласове, за да отбележат най-обичания от всички празник - Коледа.
Тържеството започна с Празничен Концерт, на който малчуганите трябваше да покажат не пред кой да е, а пред самия него - Дядо Коледа, как могат да пеят, рецитират и танцуват.
Беловласият старец се наслади на прекрасните им изпълнения и в замяна всяко дете получи от него подарък.
Репертоарът, избран от обичаните от децата Диригент Даниела Атанасова и Корепетитор Иво Атанасов, включваш традиционни български коледни песни, докосна сърцата на зрителите. 
Разбира се не случайно празникът носеше името "Закуска с Дядо Коледа",
Масата отрупана с лакомства, творение на майки, татковци и баби, можеше да задоволи и най-изискания вкус. 
Имаше за всекиго по нещо.
Всеки от Клубовете към организацията имаше свои собствени почитатели
За тези със сръчни ръце г-жа Величка Радулова, член на Задругата на майсторите,
демонстрира древното изкуство на изработка на Калоферска дантела.
Недялко Кетев грабна душите ни с изпълнението си на гъдулка, а бай Стоян Делчев с неговия акордеон, накара не само сърцата , а и  краката ни да заиграят.
Извиха се  кръшни хора, от всички краища на Родината.  
Меглена Запрева, отново разкри чудати техники, който превръщат обикновен лист хартия в произведение на изкуството, достойно за изложбена зала.
Да не забравяме и работилницата  за сурвачки - една традиция, която би изумила всяко американско дете, където Баба Вани, се върна към детството и показа на децата как  се нанижат пуканки и звънчета.  
Между многобройните гости бяха и Генералният Консул на Република България в Ню Йорк, Милен Люцканов, Консул Любомир Грънчаров, родители и радетели на българската култура и традиции.
За отличното ни представяне на Конкурса "Прехвръкна птичка", г-н Люцканов ни изненада с грамоти и в трите категории - солови изпълнения, малка и голяма група.
Щастливи сме да отбележим, че традицията да се отбелязва Коледа по български, върви към 10-тата си година. 
Някой от младите певци, упражняват изкуството да пеят и общуват на български почти 10 години  и с радост предават това си знание на по-малките.
Заниманията им се водят всяка неделя в сградата на училището, срещу църквата.
Организацията, с идеална цел,  носи  в момента името Млади Български Гласове (Young Bulgarian Voices  New York – YBVNY), и има 10 годишна традиция, управлява се
от доброволци и  нейни координатори са Яна Калинкова и Зора Бояджиева
Освен в  хорът, желаещите да се докоснат до Българската култура и традиции, могат да се научат да свирят на различни музикални инструменти, най-атрактивен от който се оказа Гайдата.
Ако пък музиката не е вашата страст, докоснете се до древното изкуство на плетене на Калоферска дантела.
В случай, че краката са силата ви, има нещо и за вас - най-новият ни клуб “Хоро”. Заниманията се провеждат всяка неделя, на 50 улица, между 10 и 11 авеню, срещу Българската църква.
  
Яна Калинкова, Ню Йорк
Млади Български Гласове
в.”България СЕГА

Няма коментари:

Публикуване на коментар