неделя, 26 май 2013 г.

Добруджански събор край добричкото село Александрия

Църквата "Св. Илия"
Местност "Текето" край с. Александрия"
          В местността „Текето” край добричкото село Александрия се състоя поредният събор, организиран от Сдружение „Сборяново” с председател Стойчо Николов от силистренското село Паисиево. В основата на осъществяването на инициативата добруджанци преселници от Северна Добруджа да си спомнят за Крайовската спогодба от 1940 г. са изграденият в местността православен храм „Св. Илия” начело с отец Стоян,  както и Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” със секретар д-р Анатолий Кънев. Лековитият извор и текето в местността са почитани едновременно от християни и от мюсюлмани. Изворът е свързан с чудеса на св. Илия, който е единственият пророк останал от Стария в Новия завет.
Два курбана - една цел:
здраве и берекет
         Началото на събора е през 2009-2010 г. После има кратко прекъсване и възстановяване. Идеята е традицията да се развие за последната неделя на м. май  тук, край лековития извор, останал от св. Илия, да идват добруджанци от всички краища – от Русе до Дуранкулак. Всяка година агнешки и телешки курбан се дава от спонсори за здраве и берекет. С надеждата проблемът със сушата в Добруджа да бъде решен трайно. Пожеланието на отците от църквата и манастира към него е: „Да не сме лишени от дъждовни капки и да сме предпазени от градушки и вредни насекоми, за да има урожай”.

Лековитият извор
На сцената: отец Стоян, Ст. Николов,
К. Костадинов и д-р Ан. Кънев
За организаторите е важно също, че Добруджа е люлка на нашата държава и на българщината – от Онгъла и времето на Аспарух до натрупването на 4 културни пласта тук между трите морета и Стара планина. Петият пласт е нашата култура като поведение и добре обмислени действия в името на съхраняването на паметта и традициите. 
Легендата
Вкл. и за Северна Добруджа, която губим след Крайовската спогодба, но оттам идват 67 000 българи, преселили се в южната част на добруджанската етнографска област, една от най-големите и разнообразните. 
Детска школа при ансамбъл
"Добруджа" - Добрич
Тази година ансамбъл „Добруджа” и Вокална група „Европейските гласове” от Добрич веселиха народа, заедно с Вокална група „Авлигите” от Исперих и самодейките от село Веселиново, Шуменско, както и гайдарска група, съставено от няколко добруджански села. Намерението е някой ден тук да се съберат до 100 гайдари добруджанци, за да бият рекорда каба гайдите от Смолян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар