понеделник, 20 май 2013 г.

БГНЕС: Михаил Миков ще бъде предложен за председател на 42-рото Народно събрание, Мая Манолова - за заместник


Михаил Миков ще бъде предложен за председател на 42-рото Народно събрание, Мая Манолова - за заместник

НовиниВидео: БГНЕС
БСП предлага Михаил Миков за председател на 42-рото Народно събрание. Той беше министър на вътрешните работи в кабинета Станишев след отстраняването на Румен Петков от поста. В предишния парламент беше зам.- председател на Парламентарната рупа на "Коалиция за България"

Това е решил Националният съвет на БСП, съобщиха участници в разширеното заседание. За зам.- председател на парламента се предлага Мая Манолова.

Няма как да подкрепим кандидатура на ГЕРБ за председател на Народното събрание, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев преди началото на пленума. Именно политиката на ГЕРБ превърна парламента в един гумен печат, в институция, която изпълнява волята на Министерския съвет в една парламентарна република, аргументира се той. Членовете на Националния съвет на БСП са одобрили и кандидатурата на Пламен Орешарски за министър-председател. АЕЦ "Белене" и създаването на 250 хил. работни места отиват "във фризера"съобщават медии от форума на БСП. Левицата планира да отреже офшорките от държавни поръчки. Ако Орешарски направи кабинет, започва със сметките за ток, цените на лекарствата, енергийните помощи. Номинираният за министър-председател Орешарски се обяви за недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията. Той представи пред членовете на Националния съвет на БСП програмните приоритети на бъдещо програмно правителство. Програмата предвижда промяна на методиката на ценообразуване на електроенергията, въвеждане на двустепенна тарифа на тока и разширяване на системата за енергийно подпомагане. В нея е заложено още увеличение на еднократните помощи за първолаци. Сред програмните приоритети са възстановяване на икономическото развитие и насърчаване на предприемачеството, решителни мерки срещу контрабандата, възстановяване на държавността и демокрацията, противодействие на престъпността с акцент върху битовите престъпления, преустановяване на беразборното използване на СРС-та чрез надежден надзор, спешно обсъждане и актуализиране на споразумението за партньорство с ЕС за следващите седем години.
            Икономиката и финансите на страната се намират в състояние на свободно падане, посочи Орешарски. По думите му това предопределя и характера на самия програмен документ. Това не е цялостна програма, а програмни намерения, запълнени преди всичко със стабилизационни мерки, даващи насоки за по-нататъшно развитие, каза Орешарски. Той посочи, че мерките са в три хоризонта - най-неотложни в следващите няколко месеца, краткосрочни и средносрочни. Орешарски декларира стремеж към нов модел на взаимодействие между държавата и бизнеса и между държавата и гражданите, решенията на икономическо-социалните въпроси да бъдат търсени в партньорство. Орешарски се ангажира с редовни отчети на Министерския съвет за изпълнението на програмата и нов тип парламентарен контрол - участие на министри в заседания на парламентарни комисии. По-късно той призна пред журналисти, че има в главата си имена на експерти, които да влязат в състава на програмно правителство, но до този момент разговори не са водени. На въпрос на репортер дали ще запази плоския данък, Орешарски каза, че той е структурирал тази данъчна система и "тя е много добра, може би най-добрата в Европа".
            Народното събрание трябва да се захване с най-острите проблеми, час по-скоро да се създадат временни парламентарни комисии за сметките за ток, за мерки за стимулиране на икономиката и за диалог с гражданските сдружения, каза Станишев в началото на разширеното заседания на Националния съвет на партията, на което присъстваха и новоизбраните депутати. Стартираме с нулев рейтинг като доверие в Народното събрание, посочи той. Той посочи, че трябва да се постигне подкрепа и формиране на програмно правителство, защото само то било спасение за България. По-късно в централата на БСП се състоя заседание Парламентарната група на "Коалиция за България".

Няма коментари:

Публикуване на коментар