неделя, 19 май 2013 г.

Университетският филиал в Силистра с Клуб за културно-историческо наследство


 
         Клуб за културно-историческо наследство към Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев” е най-новата структура на преподавателите и студентите за развитие на научна дейност. Факт са и първите му прояви със съдействието на община Силистра: форумът „Памет за Ботев” (по попод 165-ата година от рождението на поета) и експедицията по паметни места за Ботев и негови четници в Силистренския край. Студентките Станимира Станчева, Мариела Иванова и Габриела Узунова участваха в него с презентации на теми „Живот и революционно дело на Христо Ботев”, „Творчеството на Христо Ботев” и „Демото и творчеството на Христо Ботев” в изкуството. Тяхната преподавателка доц. д-р Румяна Лебедова отправи поглед в своята презентация на тема „Христо Ботев в карикатурите за него”.
         Най-запомнящите се факти, свързани с презентациите: издаваният от Ботев в. „Будилник” е първият български сатиричен вестник; Ботев пръв заявява „Да драснем кибрита на въстанието”; в тефтерчето си той пише на път за Козлодуй „Живи или мъртви ние ще бъдем”; според капитана на кораба „Радецки” Д. Енглендер: „Минутата (б.а.-когато Ботев и четниците му целуват българската земя) беше тържествена и трогателна”. И още: Ботев е създател на българската народна митология; негови са и първите ни стенни календари с изображения на Васил Левски и на Хаджи Димитър; Захари Стоянов е първият биограф на поета революционер; първият образ на Ботев е на гравюра от 1877 г.. Първият му паметник е открит на 27 май 1890 г. във Враца, при това в цял ръст и с изписани 190 имена на четници и поборници. В негова чест в родния Калофер има комплекс от 1986 г., където Христо Ботев ев цял ръст общо в 25 м.
         Общо 56 са карикатурите, в които участва образът на Христо Ботев. На практика той е създател и на българската политическа карикатура, повлиявайки на поляка Дембицки да ги нарисува. „Българите сме горди, че Христо Ботев е българин”, каза проф. Златоживка Здравкова, декан на Филиал Силистра и участник във форума на студенттите от специалността „Български и авглийски езици. Той бе открит от Цветана Цанова, регионален секретар ан ХДФ „13 века България” и приветстван от д-р Лидия Попова, директор на дирекция „Хуманитарни дейности” в община Силистра. Участниците получиха новоизлязлата книга „Ракурси” на журналиста Йордан Георгиев.

         „Паметникът на Христо Ботев в село Проф. Иширково бе създаден през 1971 г. от местното ТКЗС, носещо неговото име”, заяви Кинка Иванова, кмет на селото по време на посещението в селото на студентите и членовете на Общинския клуб „Христо Ботев”. Ученици от местното училище изнесоха литературна програма. „Нашият паметник – на четниците Курти Илия Чобанови” е от 1986 г.”, заяви кметицата на Смилец Павлина Романова, където наскоро е проведена възпоменателна театрализирана вечер в тяхна чест. „През 2008 г. в село Ястребна бе построен със съдействието на община Ситово паметник на Ботевия четник Димо Пенев и на починалите ястребинци”, обясни краеведът Иван Златев, председател на Инициативния комитет за построяването му. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар