неделя, 12 май 2013 г.

Рекорд: 1200 журналисти отразяват изборите

12.05.2013 /09:55 | Автор : Десимира Миткова | Източник: БТА 

Пресконференциите започват от 19 ч. в Зала 3 на етаж 7 на НДК
Повече чуждестранни журналисти отразяват днес изборите за народни представители в България. Над 1200 български и чуждестранни журналисти са се акредитирали за изборната нощ в Международния пресцентър в НДК. 

За отразяване на предишните парламентарни избори преди близо 4 години заявки бяхаподали около 1000 журналисти. Четири пъти повече са представителите на чуждите медии, като от 12 колеги  през 2009 г. интересът им нараства до 50 за изборите тази година. Вотът се наблюдава в НДК от 67 представители на социологически и граждански организации. Около 760 са членовете на политическите партии и предизборните щабове, които са получили акредитация за нощта след  изборите в Международния пресцентър. 

15 НПО следят процеса
От дипломатическите представителства у нас желание да присъстват на пресконференциите в НДК са заявили 80 човека, а 35 са акредитираните от 6 български институции. Централната избирателна комисия е регистрирала общо 275 наблюдатели от 5международни организацииПарламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ - с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество - с 4-има наблюдатели, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ - със 109 регистрирани наблюдатели, Партията на европейските социалисти - със 105 наблюдатели, и Парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - с 29 наблюдатели.  15 са регистрираните в ЦИК български неправителствени организации като наблюдатели, които следят  за правилното протичане на изборния процес. 7 са социологическите агенции, които ще извършват екзит пол и прогнози за изборните резултати. Това са "Афис" ООД, "Галъп", "Алфа рисърч" ООД, "Медиана" ООД, "Сова - 5" АД, МБМД и Националният център за изучаване на общественото мнение. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар