четвъртък, 23 май 2013 г.

Край на „ПАРАД НА ИЗКУСТВАТА”-Силистра


Разнообразен и богат празничен концерт, дефиле с анимации, светлинно шоу и изненади финализираха десетдневната поредица от ателиета за 2013 г. по проект „Парад на изкуствата – Силистра”, с бенефициент Община Силистра. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и стартира през 2011г. Иновативното културно събитие, включващо разнообразни по жанр  творчески ателиета се провежда за втора поредна година, като първата поредица се проведе през 2012 г. Всеки ден от 7 май до 18 май 2013г., под мотото „Силистра – люлка на древни цивилизации” гражданите и гостите на града се докоснаха по изключително атрактивен и нетрадиционен начин до красотата и изяществото на различните изкуства, споделиха и усвоиха умения, показаха талант и намериха нови приятели. Ателиетата бяха достъпни за широк кръг хора без ограничения във възраст, пол, етническа принадлежност, социален статус като инициативността от аматьори, случайни минувачи, зрители, ентусиасти, любители и т.н. бе приоритетна. Ежедневно в продължение на 11 дни в отделните ателиета според жанра всеки един научи, показа, опита, експериментира или даде творческа идея - предвождан изцяло от желание  за участие и настроение за общуване. Ателиета  по  изкуствата /с няколко издания всяко/ включваха танци, музика, изобразително изкуство, пана от мозайки, изкуство от рециклирани материали, фотография и изработване на накити.


Палитрата от иновативно творчество завърши с дефиле от внушителен брой хора на различна възраст и социални групи, което тръгна от Православен храм „Св. Св. Петър и Павел” – гр. Силистра. С много музика, танци, демонстрации и настроение дефилиращата група се насочи към сцената на Летен театър в Дунавския парк на града ни. Там се реализира богат концерт-хепънинг с песни, фолклорни и модерни танци, музика  и светлинно шоу. Ръководителят на проекта – г-жа Денка Михайлова приветства участниците в ателиетата и отправи своите най-искрени благодарности за ентусиазма, отзивчивостта и желанието им да разгърнат и споделят таланта си. В празничния финал на събититето участие взеха най-изявените, талантливи и очарователни участници в ателиетата – ансамбъл „Добруджа”, балет „Аксел”, музикална формация „Бяло, зелено, червено”, балет „Феникс”, музикална студия „Мегатон”, музикална формация „Звездици” при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ансамбъла към народно читалища „Просвета” 1907 – с. Проф. Иширково, фолклорна група при ОУ „Св.св. Кирил и Методий”, гр. Силистра. Освен това силистренци имаха възможността да се насладят на таланта на изпълнители от различни възрасти, на атрактивните хип-хоп и брейк демонстрации, на темпераментните танци на етносите. От ателиетата по изобразително изкуство и фотография  бе експонирана изложба в централната зона на града.  
 Специални гости във финала на проекта бяха певците Милица Божинова и Асен Масларски. Заедно с тях в края на концерта всички участници запяха популярната българска песен на формация „Тоника” – „Здравей, как си приятелю” под разноцветни конфети и фойерверки.  За устойчивост на проекта ателиетата ще се реализират и през 2014 година, като идеята е да се превърне в традиционна проява в културния календар на Община Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар