понеделник, 13 май 2013 г.

Всички губят избиратели, само Коалиция за България (БСП) бележи ръст, вкл. в Силистра

ГЕРБ сдаде лидерската си позиция в 12 области на страната, а старата десница катастрофира
Избори 2013
Всички партии без БСП излизат с отънели електорати от изборите. Разочарованието и недоверието към политическата класа се проявиха в драстичен отлив на гласове и само ниската избирателна активност прави резултатите им във вид на депутатски места да изглеждат прилични. ГЕРБ губи от БСП в 12 области, включително и при листи, водени от емблеми на партията. ГЕРБ обаче убедително печели точно в градовете, където имаше най-силни протести, довели до оставката на правителството на Бойко Борисов. Никой няма да може да състави самостоятелно правителство, но е възможно управление от двойна коалиция.
          По окончателни данни на ЦИК активността е била 51.33%, или с около 10% по-ниска в сравнение с предходния вот. Най-драматичен е сривът при ГЕРБ, която за 4 г. е загубила 1/3 от избирателите си, или 600 000 гласа, а влиянието й в ключови градове на страната бе стопено от конкурента й БСП. Партията на Бойко Борисов ще има 19 депутати по-малко в сравнение с предишния парламент.

Ерозира и доверието към ДПС, което губи около 200 000 гласа и 4 депутатски места. Въпреки увеличения резултат на последната права преди изборите наказание получи и "Атака". Заради политиката си през последните 4 г. националистите на Волен Сидеров отъняха със 140 000 гласа. "Атака" обаче ще има с двама депутати повече.

Въпреки че е втора политическа сила, "Коалиция за България" е единствената, която повишава своя резултат в сравнение с 2009 г. Тогава тя взе 748 147 гласа, докато сега те са около 938 600. Макар че увеличават резултата си само с около 25%, социалистите ще имат двойно повече депутати. В предишния парламент имаха 40, а сега - 86 депутати.
      Практически ГЕРБ е изместена в 12 области на страната в сравнение с 2009 г., когато бе първа сила във всички райони с изключение на смесените. Дребна утеха е, че партията на Бойко Борисов е запазила влиянието си в градовете, където имаше бунтове срещу управляващите. Допълнителен "бонус" е и присъствието на ключови фигури на ГЕРБ начело на листите, които сдадоха първото място. Това са Велико Търново, Монтана, Стара Загора, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Перник, Плевен, Смолян, Търговище и Ямбол. А в Хасково двете партии са с почти изравнен резултат. В старата столица на България водач на листата бе бившият вицепремиер Цветан Цветанов, във Враца екссоциалният министър Тотьо Младенов. В Монтана листата бе оглавена от шефа на правната комисия в 41-вия парламент Искра Фидосова, в Перник и Хасково пък начело бе икономическият министър Делян Добрев. В Плевен на първо място бе председателят на НС Цецка Цачева, а шефът на здравната комисия Даниела Дариткова - в Смолян. Любимката на Бойко Борисов Лиляна Павлова, която бе регионален министър в неговия кабинет, водеше листата в Стара Загора. ГЕРБ запази позицията на първа политическа сила в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Пловдив-област, Русе, Силистра, Сливен, трите района на София и София-област, както и Шумен.

Появата на алтернатива на ДПС в лицето на партията на Касим Дал успя да разпилее вота в смесените райони. Движението на Лютви Местан е първа политическа сила в Кърджали и Разград, но губи позициите си в Търговище и Силистра. Коалицията "Център - Свобода и достойнство" между формацията на Дал и НДСВ печели 9% в Търговище, 5% в Разград, 4.7% в Силистра, 3.2% - в Смолян и Шумен. Печели и голяма част от вота в Турция и е трета политическа сила в чужбина след ДПС (41.3%) и ГЕРБ (24.5%). Спадът за ДПС също е сериозен - от 610 521 на приблизително 363 000 гласа. От ЦИК обаче обясниха, че гласовете ще се покачат леко, след като се прибавят гласовете от чужбина.

Традиционната десница загуби катастрофално изборите и за пръв път от 1990 г. остава без свой представител в парламента. Коалицията на СДС остана далеч под 4-процентовата бариера. ДСБ е под 3% и е трета политическа сила само в 23-ти и 24-ти район на София, които навремето бяха сини крепости. Там формацията на Иван Костов получава незначителните 8.8 и 8%. В 25-и МИР тъмносините са четвърта сила с 4.7%. Любопитен е резултатът на Движение "България на гражданите" (ДБГ) в Плевен. Там водач на листата бе дългогодишният кмет на града Найден Зеленогорски, но партията печели скромните 3.6%. Има региони в страната, където десницата и партията на Меглена Кунева едва минават 1%. ------НЕОКОНЧАТЕЛНО---
       Според последните резултати на ЦИК за страната ГЕРБ печели 30.708%, "Коалиция за България" - 27.015%, ДПС - 10.58%, а "Атака" - 7.4%. Първи под бариерата от 4% е НФСБ с 3.7%, следвани от ДБГ на Меглена Кунева с 3.26%, ДСБ с 2.9%, ВМРО с 1.9%, РЗС с 1.6%, "Лидер" с 1.693, коалиция "Център - Свобода и достойнство с 1.5%, СДС с 1.3% и "Глас народен" на Светльо Витков с 1.3%. 
----------СМЕТКИ---
         При обработени над 96% от протоколите ГЕРБ и "Атака" заедно вземат 121 мандата в следващия парламент, а БСП и ДПС получават 119. Изчисленията са на математика Красимир Калинов от ЦИК. Той обаче уточни пред БНР, че вотът в чужбина може да наклони везните в едната или в другата посока, тъй като оттам са пристигнали едва 55% от протоколите. Можело да има размествания в рамките на 1-2 мандата. Именно те са ключови за съставянето на мнозинство в следващия парламент. Според Калинов възможността някоя от партиите, останали "под чертата", да стигне до влизане в НС, е почти нулева. Засега ГЕРБ получава 98 места в бъдещия парламент, "Коалиция за България" - 86, ДПС - 33, и "Атака" - 23.

Няма коментари:

Публикуване на коментар