сряда, 22 май 2013 г.

Кукленият театър в Силистра спаси "кожата", кметът Найденов отмени заповед за освобождаване на помещенията в Градската художествена галерия

"В клетка сме!", казват с тази импровизирана за
журналистите снимка актьорите от
Държавен куклен театър - Силистра
             Ранен следобед в Силистра. Пред Държавен куклен театър, който от 40 години е в сградата на Градската художествена галерия, собственост на община Силистра, настроението е тревожно. Има заповед с подписа на общинския кмет д-р Юлиян Найденов, че на 10 юни ще трябва да се освободят помещенията, предвид неуредени сметки между театъра и общината. Става дума за 13 500 лева, от които 1 200 лева за ползван, но неразплатен транспорт, останалите - за електричество. "От 2007 г. насам климатиците на театъра са към сметка на общината", заяви на импровизирана пресконференция Златина Станева, директор на театъра.             
            ...Късен следобед пред Държавен куклен театър - Силистра. Чува се радостна глъчка. Има настроение сред актьори и служители. Напрежението е туширано. Междувременно пак пред журналисти кметът д-р Юлиян Найденов казва, че ще отмени заповедта си, тъй като писмото е циркулярно и рутинно към всички длъжници на общината. Според него никога не е ставало дума да бъде извеждан театърът от помещенията, които заема.
Тези деца, освен да спортуват, имат нужда да отидат и на театър
             За близо 400 хил. лева става дума, с които 12 общини в България подпомагат от бюджетите си местните държавни куклени театри. Която община колкото може да си позволи - Във Видин иде реч за 2 500 лева, в Стара Загора - 70 000 лева, в Силистра - за поредна година - нула лева. Както се казва, коментарът е излишен. Важна е славата, която се разнася, я именно, че в Силистра няма драматичен театър, а има Държавен куклен театър със сложни отношения с общината, на чиято територия съществува.

Няма коментари:

Публикуване на коментар