понеделник, 20 май 2013 г.

Назаем от Фейсбук: 20 години на Историческия музей в Тутракан


          Kalina GrancharovaВ навечерието на Международния ден на музеите, Исторически музей-Тутракан навърши 20 години! На 17 май 1993 г. лентата на входа на Теодоровата къща, където се помещава музея, преряза Алберт Бенбасат - тогавашен директор на Директор на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства в Министерството на културата. От тогава до сега в музея кипи дейност, не шега... Те са главни организатори на международни конференции, на постояването на Паметника на загиналите във войните, на паметника на ген. Пантелей Киселов, грижа за Мемориал "Военна гробница-1916 г.", издадени са книги и сборници и т.н. Директор на музея неизменно е Петър Бойчев. 
         По повод 20-годишния юбилей на 16 и 17 май в залата на Обредния дом се проведе Международна научна конференция "Добруджа на кръстопътя на историята", в която бяха представени 47 научни разработки по темата, от които пък ще бъде издаден сборник. Конференцията се води от акад. Георги Марков. А "волната" програма по повод годишнината включваше още - изложба "Огнестрелно и хладно оръжие от фонда на РЕМ-Шумен", Камерен концерт "В прослава на духа" с участието на вокално-инструментален квартет от Държавната опера в Русе, посещение на Тракийската царска гробница в с. Свещари, и... "Нощ в музея". 
       На брега на р. Дунав, за първи път на сцената на новоизградения амфитеатър в Крайдунавския парк, самодейният театрален състав представи "Старият Тутракан" - една сполучлива обработка на архивите на Тутраканска община от Румяна Капинчева.  И още "Музикална феерия" на талантите на Общинския център на извънучилищни дейности, която остана с отворен край заради разразилата се буря и проливен дъжд. Тези, които не се побояха от природната стихия влязоха в музейните зали... на чаша вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар