сряда, 26 септември 2018 г.

Силистренци на I-ия Добруджански събор в...Каталуня в Испания

 „Мило ми е мамо, драго ми е татко” е мотото на първия по рода си Добруджански събор на българите, живеещи в Испания, който ще се проведе на 29 септември  2018 в град Лерида (на каталунски - Лейда) - главен град на едноименната провинция в автономна област Каталуня на Иберийския полуостров, научаваме от  www.dobrogeasilistra.blogspot.com.





Целта на събора е запазване и обогатяване на българската национална култура и традиции. На специална сцена в градския парк ще се изявят над 450 индивидуални изпълнители и фолклорни групи и формации с изпълнения от добруджанската област на българското народно песенно, инструментално и танцово изкуство. 

Ден преди събора участниците ще участват в празнично дефиле по повод празника на града по време на местната ферия Сан Мигел в центъра на града. Български хора и танци ще изпълнят улиците от площад Сан Франциск до Катедралата. Българското събитие съвпада с празника на града и е включено в културната програма на честванията. 
Специални гости ще са кметовете на Община град  Добрич -  Йордан Йорданов, на община Силистра – д-р Юлиян Найденов,  и на община Девня - Свилен Шитов, които ще имат официални срещи с колегите си от градовете Лерида и Фрага. Сред участниците във фестивала ще бъде и Ансамбъл "Добруджа" при Община Силистра с главен художествен ръководител Димитър Джамабазов. Специален гост ще бъдат и музикантите от оркестър „Извор” от гр. Добрич с ръководител Петър Гочев, които ще свирят на живо за доброто настроение на участниците и гостите.

Организатор на събитието е Асоциация „Балкански ритми – Темпо“ – организация на българи, живеещи в градовете Лерида, Фрагга и Алкаррас, Испания. Амбицията на събитието е да събере изпълнители от цяла Европа. Този събор и празник е възможност за певци, музиканти, танцьори, изпълнители, гости и зрители да се наслаждават и потопят в един красив и необятен свят на настроения и емоции, свят, изпълнен с древни символи и съвременни послания, красиви багри, свят магия, свят чудо, свят на българския фолклор. Съборът няма конкурсен характер. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар