сряда, 19 септември 2018 г.

Изложба за "царските военни маневри" в Попово преди 81 години

В залата на Етнографски музей Силистра по покана на Регионален исторически музей Силистра гостува изложбата "Царските маневри в Попово (от село Славяново до Опака и от село Ломци до село Водица)", дело на тамошния Исторически музей. Посветена е на изключително важно военно-политическо събитие за България през 20-ия век - това са първите военни маневри (29.09.-3.10.1937 г.) след Ньойския договор и чрез тях българската държава демонстрира, че няма да спазва военните му клаузи: армията е ликвидирана и оставена е само в численост до 20 000 души и по-скоро с охранителни функции; забранено е производството и купуване на оръжие, въоръжение. 

Това научаваме от миналогодишна публикация от Агенция "Фокус" на база на интервю с Пламен Събев, директор на ИМ Попово, от което става ясно още, че проявата е била във връзка с 90-ата годишнина от основаването на музея, чествана през м. ноември 2017 г. (http://focus-radio.net).

...Маневрите завършват официално с голям военен парад в землището на село Паламарца, след който е проведен разбор в поповското читалище в присъствието на целия генералитет начело с цар Борис Трети...При подготовката на маневрите за град Попово е издействано финансиране за павиране на улици, за построяване на ново гарово помещение на гарата и на гимназията. 

...Маневрите предизвикват интереса не само на българската държава, генералитет и правителство, но тук присъстват и всички военни аташета, посланици, както и журналисти от най-големите европейски вестници, отразяващи събитието. 

...В навечерието на Втората световна война маневрите край Попово са изключително, мащабно и грандиозно събитие, и покрай всички тези военно-политически дела, поповчани като прагматични хора, успяват да завържат контакти и впоследствие да си осигурят пари за благоустрояването на града и когато след 6 години, през 1943 година умира цар Борис Трети, поповчани му издигат паметник, първият по рода си  в страната, тъй като е на 10 декември 1943 година, който след 9 септември е съборен и унищожен.  

...В експозицията са включени експонати от музея - оръжие, лични вещи на участници в маневрите, документи, книги, издадени по повод на маневрите, отзиви, които излизат в пресата, ще има и илюстративна част. Музеят се е ангажирал да издаде и албум - каталог с материалите, които притежава за маневрите.






Няма коментари:

Публикуване на коментар