вторник, 11 септември 2018 г.

В Силистра - "Дунавски" спомени - в залата, поп музика - на открито



На 11 септември в Силистра на сцената на пл. "Свобода" от 18 ч. ще излязат талантите на Музикална студия "ДО РЕ МИ" с ръководител Бонка Скорчелиева, заедно с популярната певица ТИТА, родом от Силистра, както и в компанията на хип-хоп певците Павел и Венци Венц. Тяхната изява е рамките на възобновения т.нар. Бирен фест.

Междувременно на сцената в салона на общината до Дунавския парк от 17 ч. е поредното издание на Национален фестивал на стари градски песни "Дунавски спомени", в който се очаква да участват групи от Силистра, Главиница, Варна и Разград. Преди това в 16 ч. те ще се снимат в общ кадър на сцената в центъра, след което заедно с Градски духов оркестър ще извървят вкупом разстоянието до Паметника на песента в Дунавския парк, за да отдадат дължимото на своите предци - носители на песенното начало. 

Паметникът е единствен по рода си в България и е посветен на първия събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен през 1910 г. по инициатива на тогавашната културна общественост и на Музикално дружество "Седянка", което тази година навършва 120 години. По предварителна информация на 23 ноември т.г. на него и композитора Хетко Николов, както още на МД "Гайда" - 120 г., и на диригента Ивелин Димитров, ще бъде посветена проявата Музикално-сценична среща "Европа на крилете на песента и красотата".

Компания през последните години на уникалния паметник прави и паметна плоча в чест на 50-годишнината на славния в близкото минало Детски хор "Дунавски славеи", дал кадри както на местните хорови формации, така и на други състави в страната и чужбина. По неофициална информация в града има намерение дунавските славеи да бъдат възстановени ход някаква форма, за да се получи и възраждане на хоровото пеене сред младото поколение.

Знаменателно е, че с паметника, на който има изобразена лира, мегдан делят някои от забележителностите на Силистра - р. Дунав, части от крепостната стена, руини от християнската базилика от времето на патриарх Дамян, паметникът на кап. Георги Мамарчев - кмет на Силистра в периода 1829-1835 - на практика пръв светски градоначалник в България, макар и под руско командване, паметникът на Лев Николаевич Толстой, който е бил в Силистра като военен кореспондент от фронтовете на Кримската война в периода 1853-1856 г.

Наблизо до паметника на песента е връстникът на повода за неговото издигане - дъбът столетник, избран за "Дърво на годината през 2016 г." На метри от него е "Небесният шадраван", който е сред най-старите в най-старата Дунавска градина в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар