сряда, 19 септември 2018 г.

Силистренската библиотека получи книга за почетен гражданин на Силистра

Регионална библиотека „Партений Павлович" получи ценно дарение - книгата „Ивелин Димитров и Камерна капела „Полифония” . Песни пред олтара на времето” с автор Божана Димитрова, издадена по повод 50-годишнината от създаването на хора и в навечерието на десетгодишната от кончината на известния музикант, която се навършва на 27 септември 2008 г. 
Директорът на библиотеката Даниела Недялкова прие дарението от името на доц. д-р Елка Димитрова - дъщеря на композитора, и лично от неговата внучка - Мария Андрю Уилис. Новата придобивка на най-голямото библиотечно звено в Силистренския край е вече в отдел „Краезнание” и в Комплексен отдел „Изкуство”.
Маестро Ивелин Димитров, който е почетен гражданин на Силистра от 1991 г., е роден 1931 година в град Силистра в семейството на музикалния деец Иван Димитров – учител по музика, режисьор на оперети, театрален деец и солист на Смесен хор „Седянка”  и на Елена Димитрова – учителка по пиано.
Завършва теоретичния факултет на Софийската музикална академия и композиция при проф. Марин Големинов и след това се посвещава на работата с деца – преподава солфеж на малките певци в Детски хор „Бодра смяна“ в София. Композитор е на симфонични, камерни, хорови творби, диригент, музикален педагог, създател на Камерна капела „Полифония” през 1968 г. и е неин ръководител в продължение на 40 години. 
Съставът постига високо професионално ниво и високо признание не само в страната, но и в многобройни задгранични гостувания в Италия, Белгия, Русия, Ирландия, Румъния и др.  Капелата има над 20 престижни награди на наши и чужди форуми, в това число и на съборите на хоровете от крайдунавските градове в Силистра. 
Ивелин Димитров е автор на хорово-инструментални творби, а неговите симфонии „Залезът”  и „Дни на жертвоприношение”  са с престижни награди от Съюза на българските композитори. Много от творбите му се изпълняват в чужбина и има редица авторски плочи, издадени от "Балкантон".
Наскоро Регионална библиотека “Партений Павлович” получи и друго ценно дарение – току-що излязлата от печат монография на силистренеца д-р Тодор Тодоров, която е със заглавие „Никола Мушанов – живот и обществена дейност” и е с великолепно полиграфическо оформление, придружено от богат снимков материал и стойностна библиография, дело на издателство „Ивис” от град Велико Търново.

По предварителна информация и други местни автори предстои да предоставят на библиотеката както свои творби, така и други книги от личната си библиотека, за да обогатят фонда на силистренската книжна обител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар