петък, 21 септември 2018 г.

В деня на празника си Тутракан стана град на бойната слава на България



В град Тутракан бе проведено тържествено заседание на Общински съвет Тутракан, по време на което бе сведено решението на Народното събрание от 21 септември т.г. за обявяването на крайдунавското населено място за „град на бойната слава на България“, заедно с Добрич.

Предложението е на народните представители Пламен Манушев, Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов, Даниела Димитрова. 


Сред мотивите им: 
Тутраканската и Добричката епопеи от септември 1916 година са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския войник. Те отбелязват и участието на цялото население на гр. Добрич в отбраната, което няма аналог в цялата история на Първата световна война. 

Този акт отдава дължимата почит на загиналите в двете битки за обединението на България и удовлетворява желанието на гражданите да се върне паметта на българите за тези славни събития. 


Приветствие към всички поднесе кметът на общината д-р Димитър Стефанов, който в изпълнение на решения на ОбС връчи  грамоти за заслуги за работата с побратимени градове на общинари от община Кирнодж, Румъния, и от град Чорлу, Турция, както на представители на Самодеен театър при НЧ „Н. Вапцаров“ Тутракан и на спортист по водомоторен спорт. Поздрави бяха представени от президента Румен Радев и от премиера Бойко Борисов.

Поздрави поднесоха евродепутатът Ангел Джамбазки, народните представители Александър Сабанов и Стоян Мирчев, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, кметът на Кирнодж, французинът Ален Вале - почетен гражданин на Тутракан, и др. гости. Самодейци изнесоха художествено-творческа програма с патриотични стихове от местни и национални поети, както и с популярни български песни.




Това стана в присъствието на областния управител Ивелин Статев – гост на празника, на евродепутат, на двама народни избраници от 20-и МИР Силистра, и на много други представители на различни институции от редица населени места, вкл. от Румъния и Турция.

Областният управител на област Силистра поздрави със специален адрес представителите на местното самоуправление и гражданството с празника на града, свързан с навлизането на българските войски след Крайовския мирен договор през 1940 г., за да възстановят българското владеене и управлението на района, който е част от възвърнатата към майката родина България Южна Добруджа.









Няма коментари:

Публикуване на коментар