понеделник, 3 септември 2018 г.

Два нови паметника в Крайдунавска Добруджа в чест на загинали български войници и офицери

В рамките на един час в първия ден на м. септември в силистренските села Варненци и Шуменци бяха открити нови паметни плочи на загинали войници и офицери – местни жители, участници в 4 войни през 20-ия век – Балканска, Междусъюзническа, Първа световна, Втора световна. Те станаха факт по инициатива на местните общности, водени от кметиците на селата Снежана Михайлова и Калина Михайлова, с подкрепата на Исторически музей с директор Петър Бойчев и на община Тутракан – кмет д-р Димитър Стефанов и ОбС с председател Данаил Никколов.

Паметниците са част от Областен регистър на военните паметници, воден в Областна администрация Силистра, и са финансирани с държавни средтва чрез Национален инициативен комитет за честване на 100-годишнината от края на Първата световна война, чиято програма продължава и кулминацията й е с различни прояви през настоящия месец.

В откриването на паметниците с общо 48 български герои – 28 във Варненци и 20 в Шуменци, участваха освен представители на местните власти народният представител Александър Сабанов, заместник-областният управител Стоян Бонев, екип на Министерство на отбраната, воден от Иво Антонов – директор на дирекция, военни дейци и много граждани – сред тях и ветеранът от войните Георги Атанасов Пенчев от с. Варненци, който на 18 юли т.г. навърши 95 години (на малката снимка).

От името на инициаторите на проявите – съответните кметства, бе представен извървеният път по организацията на изграждането на паметниците. Приветствия поднесоха д-р Стефанов, г-н Бонев и г-н Антонов, който връчи на кметиците екземпляр от уникален албум на българските военни знамена. Отци от Русенска епархия проведоха панихиди в памет на загиналите български войници по фронтовете през миналия век, поднесени бяха венци и цветя, а всяка от церемониите завърши със заря.

Кметът на село Варненци Снежана Михайлова, инициатор за обновяване на съществувалия досега малък паметник с изписани само имената на загинали във Втората световна война – вече допълнени с информацията за Балканската, Междусъюзническата, и Първата световна война: „Нашето малко село е дало 28 свидни жертви, които от обикновени земеделци, животновъди и занаятчии, от любещи бащи и съпрузи се превърнаха в истински герои.

Поетът революционер и войвода Христо Ботев е казал: „Тоз който падне в бой за свобода, той не умира…”, както няма да умрат и бъдат забравени онези смели жители от село Варненци, участвали и загинали във войните за освобождение и запазване на нашата Родина, за да можем днес всички ние да живеем мирно, спокойно в свят без войни. Те са достойни българи, които заслужават да бъдат хвалени, почитани и увековечени“.

Заслуга за паметника имат д-р Димитър Стефанов – кмет на община Тутракан, Петър Бойчев – директор на Исторически музей Тутракан,  изработилият паметника Георги Змеев и финансовият благодетел – Министерство на отбраната.

В подготовката на събитието участват още ЗК „Прогрес” с. Варненци с председател Гаврил Ганев, Стефан Костадинов Вълков – син на ветерана Костадин Вълков Георгиев – подофицер от 59-ти пехотен полк, загинал и погребан в  Харкан, Унгария на 12 март 1945 г.

Снимки: Профил на Исторически музей Тутракан, Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар