понеделник, 3 септември 2018 г.

Паметен мач в Добротица 86 г. след старта на футболната игра в селото


По инициатива на кметството в Добротица и със съдействието на община Ситово, както и на ФК „Вихър“ – село Любен, бе проведено събитие, посветено на 86-ата година на футбола в село Добротица, в основата на който в продължение на десетилетия бе ФК „Левски“. Потомците на местни легенди се обърнаха към миналото, свързано с много сърцати и достойни мъже, заслужили признателност и благодарност за развитието на спорта в селото.

За целта на стадиона бе проведена среща между два отбора ветерани от различни поколения („бели“ срещу „сини“ в специални тениски с празничен надпис), уважена с приветствия от общината (кметът Сезгин Алибрям дори бе на вратата на единия от двата отбора, за да си спомни юношеските и младежки умения), кметството – кметът Искра Георгиева откри тържеството и връчи поздравителни адреси на всички участници в него, и от Областен съвет на БФС, връчил чрез своя представител Иван Занов златни медали на едни най-заслужилите - славния вратар на Добротица Георги Спасов – покойник, на дългогодишния играч и треньор Йордан Милев, на Неждет Рюстемов – някогашен капитан на отбора, на Йордан Димов – също играч с много мачове, на Еджевит Шабан – насотящ кмет на село Любен и треньор на местния отбор – един от най-добрите в област Силистра през последните години, вкл. играл финали на областно първенство. Както е известно поради липса на свой терен, отборът на съседното село играе мачовете си в село Добротица, събирайки публика от всички съседни села.

Историята на футбола в Добротица, представена накратко от Росица Белева, е много богата, тъй като началото е поставено още в румънския период – говори се за далечната 1932 г., когато е стартът на интересната спортна игра, различна от челика и домуза, по която се увличат личности като Александър Русев – организатор и дългогодишен домакин – той до старини чертае игрищата и помага на младите.

В годините около 1946 г. като част от „Б“ група отборът първоначално  се е предвижвал с каруци, а по-късно с камиони - молотовки, зилове и др., осигурени от ТКЗС-то. Сред най-познатите и запомнени играчи са Димитър Ялъмата, Димитър Минков- Дядото, Костадин Опрев, Костадин Желев, Георги Боев, Атанас Василев, Иван Симеонов, Иван Белберов, Васил Илиев, Райчо Гойчев, Петър Минков, Цоню Георгиев, Димитър Василев (старият шофьор),  Петър  Димитров и др.

Малко по късно през 50-те години: Кирил Боев, Симеон Матев, Георги Минков, Кольо Тодоров-Потура, Иван Пенчев Трънов, Христо Тотев, Атанас Иларионов, Михаил Радев,  Борис Кулев и др.

През 60-те години – Йордан Милев, Георги Михайлов, Тодор Георгиев – учители, Стоян Стефанов, Панчо Драгиев, Йордан Йоргов, Иван Стоев -Чико, Димитър Стоянов, Димитър Андреев, Слави Симеонов, Валентин Минчев, Марин Павлов и др.

През 70-те години – Георги Спасов, Христо Андреев, Иван Неделчев, Райчо Неделчев, Георги Минков, Борис Александров, Иван Маринов, Неждет Рюстемов, Ремзи Черкезов, Реджеб Османов, Тодор Йорданов, Халил Салимов, Петър Василев, Здравко Маринов, Владимир Георгиев, и др., когато отборът влиза в „А“ окръжна група, като освен зоналните провежда и международни двубои с противници от селата Борча и Бордушани в Румъния.

Към славния отбор по-късно се включват успешно Дамян Димитров, Огнян Атанасов, Димитър Петров Славов, Желязко Георгиев, Илия Цветков, Анчо Янакиев, Стоян Желязков, Петър Енчев, Борис Драганов, Атанас Драганов и др.

Историята помни: лозя и поля с реколта са оставяни недообрани в името на поредния мач, на удоволствието от играта и от победата – радост, споделена от всички. Не всички загуби са понасяни стоически. но и надеждата винаги е била в основата на настроението. Отборът е играл многократно на републикански и международни първенства в гр. Олтеница, Румъния, в Кубрат, Исперих, Завет, Красен, Куртово Конаре, Силистра, Дулово и др.

В тази ретроспекция да споменем и домакините на отбора – Бай Сандю, гореспоменатия Тодор Караиванов, Васил Милев, който поправя обувките на играчите, Марин Димитров и Йордан Петров – първо като играч и до преди две години помагач и на отбора на ФК „Вихър“ от село Любен – своеобразен продължителна футболните традиции в района на Добротица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар